Bratislava 31. júla (TASR) - Sto najznámejších jedlých a desať jedovatých húb obsahuje Praktická príručku hubára, ktorú dnes predstavili v hubárskej poradni Slovenského národného múzea v Bratislave.
"Je určená pre začínajúceho praktického hubára," zdôvodnil jeden z autorov knižnej novinky Vincent Kabát. Aj ďalší traja spoluautori Anton Janitor, Ján Magál a Pavol Škubla sú poprední slovenskí mykológovia, ktorí starostlivo vyberali druhy húb. Vo vyše 130- stranovej príručke upozorňujú na špecifické znaky a popisy, prípravu jedál, sušenie a spracovanie tejto potravinovej pochúťky. Potenciálny hubár ocení aj informácie, pod akými stromami ktoré huby a kedy rastú. Každá z nich je zobrazená farebne i perokresbou, opisom, oficiálnym i ľudovým názvom aj piktogramami.
"Vydali sme po 5 000 kníh v slovenčine a češtine," uviedla pre TASR riaditeľka vydavateľstva Príroda Táňa Pastorková. Podľa nej je príručka vhodná pre stredoeurópsky región.