Zvyšky malín môžeme spracovať na ocot.
FOTO - IT
Na domácu výrobu octu potrebujeme zrelé a zdravé ovocie. Nahnité a plesnivé plody treba odstrániť. Ovocné octy majú príjemnú chuť a jemnú arómu a môžeme nimi dochucovať rôzne jedlá, omáčky a šaláty. Dodávajú im pikantnú chuť i vôňu. Základom prípravy aromatizovaných a korenených octov je ovocný ocot s 5 až 6 percentami kyseliny octovej. Môžeme použiť aj bežne vyrábaný liehový ocot, ktorý má 8-percentný obsah kyseliny octovej. Najskôr ho však zriedime vodou v pomere 5 dielov octu a 3 diely vody.
Bylinný ocot
Na liter octu potrebujeme lyžicu nakrájanej mäty piepornej, lyžicu nakrájaných výhonkov estragónu, 6 lyžíc pažítky, lyžičku nakrájaného zeleru alebo ligurčeka, lyžičku majoránky, menší bobkový list, niekoľko kúskov celých klinčekov. Všetky prísady dáme do vhodnej nádoby a zalejeme bielym alebo ružovým octom. Zmes necháme stáť asi 5 až 7 dní. Potom ocot scedíme a prefiltrujeme cez plátno. Naplníme do fliaš, zazátkujeme a uložíme na chladnejšie a tmavé miesto.
Cibuľový ocot
Nadrobno nakrájame stredne veľkú cibuľu, vložíme ju do nádoby a zalejeme litrom červeného alebo bieleho octu. K zmesi pridáme stredne veľký bobkový list. Nádobu tesne uzatvoríme a zmes necháme 2 až 4 dni macerovať v chladničke. Po tomto čase ocot scedíme a prefiltrujeme cez plátno. Cibuľový ocot naplníme do fliaš a uložíme do chladu a tmy.
Cesnakový ocot
Rozotrieme 3 väčšie strúčiky cesnaku a prilejeme liter octu. Zmes dôkladne premiešame a necháme v zakrytej nádobe stáť 2 dni v chladničke. Potom ocot scedíme a naplníme do fliaš.
Paprikový ocot
Na liter použijeme 8 až 12 malých pálivých červených papričiek dlhých asi 20 milimetrov. Papričky vložíme do vhodnej nádoby, zalejeme octom a necháme stáť 2 týždne na teplejšom mieste. Po tomto čase ocot scedíme, prefiltrujeme a naplníme do fliaš.
Malinový ocot
Na prípravu použijeme poškodené, prezreté a opadané plody, ako aj zvyšky malín po výrobe sirupu. Maliny ukladáme do nádoby so širokým hrdlom a zalievame vodou. Na 5 kilogramov malín pridáme 0,75 kilogramu cukru. Počas dvoch týždňov obsah často premiešame, aby na povrchu nezaschol. Potom obsah precedíme a dolejeme 0,5 litra kvalitného vínneho octu. Necháme odstáť ďalšie 2 až 3 týždne. Vyzretý ocot plníme do fliaš, môžeme do nich nasypať aj niekoľko nepoškodených malín a aromatické bylinky.
Autor: JULIANA KRÁLOVÁ