Mirka Cibulková, fotografka

Mäso mi nechutí, rodinu som si získala pečeným chlebomSom vydatá iba rok a zatiaľ bývame u manželových rodičov. Svokra je v dôchodku, varí pre celú rodinu a preto sa v kuchyni cez týždeň až tak veľmi nerealizujem. K sporáku sa dostávam väčšinou iba ...

Mäso mi nechutí, rodinu som si získala pečeným chlebomSom vydatá iba rok a zatiaľ bývame u manželových rodičov. Svokra je v dôchodku, varí pre celú rodinu a preto sa v kuchyni cez týždeň až tak veľmi nerealizujem. K sporáku sa dostávam väčšinou iba v sobotu.

Kým svokrovci a manžel preferujú mäsové jedlá, ja mám rada vegetariánske. Manžel sa pomaličky prispôsobuje, ale s s úsmevom hovorí, že moje vegetariánske výtvory by boli fajn, keby k nim bolo ešte aj mäso.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rodinu som si však získala celozrnným chlebom, ktorý všetkým tak chutí, že ho pečiem každý druhý deň. Špeciálnu elektrickú pekáreň som dostala od manžela k narodeninám.

SkryťVypnúť reklamu

Do jedálnička som už zaradila aj jablkovú tortu s krupicou, ktorej zabudnutý recept svokra objavila po dvadsiatich rokoch.

Pohánka s bryndzou

Potrebujeme:

1 šálku pohánky lúpanej, 2 šálky vody, 1 čajovú lyžičku soli, 1 menšiu cibuľu, 1 polievkovú lyžicu slnečnicového oleja, 1-2 ks bobkového listu

Postup:

Pohánku opláchneme v horúcej vode a necháme na sitku odkvapkať. Zalejeme vriacou vodou a osolíme. Pridáme olúpanú celú cibulu, olej, bobkový list a pod pokrievkou dusíme na miernom ohni asi 15-20 minút, nemiešame. Po dovarení necháme chvíľu odstáť pod podkrievkou a až potom opatrne rozmiešame vidličkou. Pohánka musí byť sypká.

Podávame s bryndzou rozmiešanou s trochou smotany. Posypeme opraženou cibuľkou.

Jablková torta s krupicou

SkryťVypnúť reklamu

Potrebujeme:

4 stredne veľké jablká, 10 dkg krupice, 4 žĺtky, 30 dkg cukru, 10 dkg mletých orechov, 1 PL krupicovej múky, 1 PL kakaa, 1/2 balíčka prášku do pečiva

Plnka:

5 dkg masla, 15 dkg cukru, 1 štamperlík rumu, 1 malá lyž. kakaa, 1 žĺtok

Postup:

Jablká ošúpeme, a jemne postrúhame, zmiešame s krupicou, necháme 1 hodinu odstáť v chladničke. Medzitým si vymiešame žĺtky s cukrom, pridáme múku, prášok do pečiva, kakao, orechy a vyšľahaný sneh z bielkov.

Potom všetko spojíme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme asi hodinku.

Po dopečení prepolíme korpus na dve časti a spojíme plnkou. Vrch polejeme s hmotou pripravenou z 1 bielka, cukru a citronóvej šťavy. Môžeme posypať mletými orechami.

Celozrnný chlieb

Potrebujeme:

600 ml vody, 500 gr hl. múky, 50 gr. špaldovej múky, 50 gr grahamovej múky, 50 gr krupice, 50 gr celozrnnej múky, 2 lyžičky rasce, 50 gr pšeničných otrúb, žitných, 50 gr pšeničných klíčkov, 25 gr ovsených vločiek, za hrsť slnečnicových, tekvicových, ľanových semiačok a vlašské orechy, 1 PL olivového oleja, 2 PL jablkového octu, 2 malé lyž. soli, necelú kocku droždia

SkryťVypnúť reklamu

Postup:

Všetko nasypeme do elektrickej pekárne. Nastavíme program na pečenie celozrnného chleba, veľkosť chleba 2. Chlieb je po necelých dvoch hodinách pekne upečený.

Recepty na vystrihovanie

Karfiolové fašírky

* Potrebujeme:

300 dkg karfiolu, 2 žemle, 1 vajíčko, 10 dkg hríbov, 1 cibuľu, soľ, petržlen. vňať, mleté čierne korenie, olej, strúhanku

Postup:

Karfiol uvaríme, nadrobno posekáme. Namočíme žemle, pridáme ku karfiolu. Na oleji speníme cibuľku a udusíme hríby aj vajíčko. Všetko spolu zmiešame. Zahustíme strúhankou, obalíme v strúhanke a ako fašírky vypražíme.

Tvarohový koláč

* Potrebujeme:

1/2 l mlieka, 2 balenia tvarohu, 15 dkg práš. cukru, 2 zlaté klasy, 2 vanilkové cukre, 4 žĺtka, 1 dl oleja, 1 lístkové cesto

Postup:

SkryťVypnúť reklamu

Lístkové cesto rozvaľkáme, dáme na plech so zdvihnutým okrajom. Ostatné ingrediencie pomixujeme naraz a nalejeme na cesto. Pečieme asi pol hodiny. Zo 4 bielkov a 2 lyžíc práškového cukru vyšľaháme sneh. Po pol hodine vyberieme, potrieme snehom a ešte 10 minút pečieme.

Makový koláč

* Potrebujeme:

2 hrnčeky (na čaj) polohr. múky, 2 hrnčeky kryšt. cukru, prášok do pečiva, 1/2 pohára oleja, 2 hrnčeky mlieka, 3 vajíčka

Postup:

Všetko spolu dobre vymiešame a pomaly upečieme.

1 várovú čokoládu rozpustiť s 10 dkg masla alebo Hery. Naliať na koláč. Natrieť džemom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  5. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  6. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  7. Probiotiká nie sú len na trávenie
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 403
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 024
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 695
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 396
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 083
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 674
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 619
  8. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 1 582
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu