Mäso mi nechutí, rodinu som si získala pečeným chlebomSom vydatá iba rok a zatiaľ bývame u manželových rodičov. Svokra je v dôchodku, varí pre celú rodinu a preto sa v kuchyni cez týždeň až tak veľmi nerealizujem. K sporáku sa dostávam väčšinou iba v sobotu.
Kým svokrovci a manžel preferujú mäsové jedlá, ja mám rada vegetariánske. Manžel sa pomaličky prispôsobuje, ale s s úsmevom hovorí, že moje vegetariánske výtvory by boli fajn, keby k nim bolo ešte aj mäso.
Rodinu som si však získala celozrnným chlebom, ktorý všetkým tak chutí, že ho pečiem každý druhý deň. Špeciálnu elektrickú pekáreň som dostala od manžela k narodeninám.
Do jedálnička som už zaradila aj jablkovú tortu s krupicou, ktorej zabudnutý recept svokra objavila po dvadsiatich rokoch.
Pohánka s bryndzou
Potrebujeme:
1 šálku pohánky lúpanej, 2 šálky vody, 1 čajovú lyžičku soli, 1 menšiu cibuľu, 1 polievkovú lyžicu slnečnicového oleja, 1-2 ks bobkového listu
Postup:
Pohánku opláchneme v horúcej vode a necháme na sitku odkvapkať. Zalejeme vriacou vodou a osolíme. Pridáme olúpanú celú cibulu, olej, bobkový list a pod pokrievkou dusíme na miernom ohni asi 15-20 minút, nemiešame. Po dovarení necháme chvíľu odstáť pod podkrievkou a až potom opatrne rozmiešame vidličkou. Pohánka musí byť sypká.
Podávame s bryndzou rozmiešanou s trochou smotany. Posypeme opraženou cibuľkou.
Jablková torta s krupicou
Potrebujeme:
4 stredne veľké jablká, 10 dkg krupice, 4 žĺtky, 30 dkg cukru, 10 dkg mletých orechov, 1 PL krupicovej múky, 1 PL kakaa, 1/2 balíčka prášku do pečiva
Plnka:
5 dkg masla, 15 dkg cukru, 1 štamperlík rumu, 1 malá lyž. kakaa, 1 žĺtok
Postup:
Jablká ošúpeme, a jemne postrúhame, zmiešame s krupicou, necháme 1 hodinu odstáť v chladničke. Medzitým si vymiešame žĺtky s cukrom, pridáme múku, prášok do pečiva, kakao, orechy a vyšľahaný sneh z bielkov.
Potom všetko spojíme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme asi hodinku.
Po dopečení prepolíme korpus na dve časti a spojíme plnkou. Vrch polejeme s hmotou pripravenou z 1 bielka, cukru a citronóvej šťavy. Môžeme posypať mletými orechami.
Celozrnný chlieb
Potrebujeme:
600 ml vody, 500 gr hl. múky, 50 gr. špaldovej múky, 50 gr grahamovej múky, 50 gr krupice, 50 gr celozrnnej múky, 2 lyžičky rasce, 50 gr pšeničných otrúb, žitných, 50 gr pšeničných klíčkov, 25 gr ovsených vločiek, za hrsť slnečnicových, tekvicových, ľanových semiačok a vlašské orechy, 1 PL olivového oleja, 2 PL jablkového octu, 2 malé lyž. soli, necelú kocku droždia
Postup:
Všetko nasypeme do elektrickej pekárne. Nastavíme program na pečenie celozrnného chleba, veľkosť chleba 2. Chlieb je po necelých dvoch hodinách pekne upečený.
Recepty na vystrihovanie
Karfiolové fašírky
* Potrebujeme:
300 dkg karfiolu, 2 žemle, 1 vajíčko, 10 dkg hríbov, 1 cibuľu, soľ, petržlen. vňať, mleté čierne korenie, olej, strúhanku
Postup:
Karfiol uvaríme, nadrobno posekáme. Namočíme žemle, pridáme ku karfiolu. Na oleji speníme cibuľku a udusíme hríby aj vajíčko. Všetko spolu zmiešame. Zahustíme strúhankou, obalíme v strúhanke a ako fašírky vypražíme.
Tvarohový koláč
* Potrebujeme:
1/2 l mlieka, 2 balenia tvarohu, 15 dkg práš. cukru, 2 zlaté klasy, 2 vanilkové cukre, 4 žĺtka, 1 dl oleja, 1 lístkové cesto
Postup:
Lístkové cesto rozvaľkáme, dáme na plech so zdvihnutým okrajom. Ostatné ingrediencie pomixujeme naraz a nalejeme na cesto. Pečieme asi pol hodiny. Zo 4 bielkov a 2 lyžíc práškového cukru vyšľaháme sneh. Po pol hodine vyberieme, potrieme snehom a ešte 10 minút pečieme.
Makový koláč
* Potrebujeme:
2 hrnčeky (na čaj) polohr. múky, 2 hrnčeky kryšt. cukru, prášok do pečiva, 1/2 pohára oleja, 2 hrnčeky mlieka, 3 vajíčka
Postup:
Všetko spolu dobre vymiešame a pomaly upečieme.
1 várovú čokoládu rozpustiť s 10 dkg masla alebo Hery. Naliať na koláč. Natrieť džemom.