Parametre našich hrncov sa odvíjajú od puberty synovMáme troch synov, z toho dvaja sú vo vývoji, ako u nás hovoríme v puberte. Parametre hrncov si môžete predstaviť aj podľa toho, že najstarší syn je športovec, prostredný, hoci vyzerá podvyživene, jesť mu chutí, a tato tiež nie je skromný jedák.
Zatiaľ čo zvyšok rodiny nie je prieberčivý a zje skutočne všetko, najmladší by sa kŕmil len palacinkami, ale v lepšom prípade by to mohla byť čokoládová omáčka s lentilkami ako haluškami.
Najobľúbenejšími jedlami dvoch tretín našich detí sú síce klasická fazuľová polievka, segedínsky guláš, sviečková, šošovicový prívarok, perkelt, ale radi uprednostnia cestoviny s vynikajúcou syrovou omáčkou, indickú kuchyňu alebo aj Jessusove papriky. Všetko, samozrejme, v obrovských množstvách.
Rodinnou špecialitou je "čína", nad ktorou by asi rodený Číňan značne ohŕňal nos a tatova sladká kaša - tradičná krupicová kaša, ale musí ju variť otec, od mamy to nie je ono.
Burek po slovensky
(špecialita Jany)
Potrebujeme:
lístkové cesto, syr Niva
Postup:
Lístkové cesto si rozdeľte na polovicu. Do vymastenej a strúhankou vysypanej pizzovej formy (stačí ručne) povyťahujte polovicu cesta, Nivu na cesto buď nakrájajte, alebo nastrúhajte a prikryte druhou časťou cesta. Môžete potrieť žĺtkom alebo aj nemusíte. Pečte v predhriatej rúre (plynový stupeň 2, elektrická na 180 °C).
Poscriptum: Na dovolenkách v Chorvátsku zakaždým plienime pekarnice a kŕmime sa touto balkánskou špecialitou, ktorá je však na bežnú domácu výrobu trochu zdĺhavá. Je to ťahané mastené cesto plnené syrom, prípadne klobásou alebo mäsom. Ja som si ju zjednodušila a ohurujem ňou našich kamarátov. Keď burka podávam nastudeno k vínu, máme preň ešte jedno využitie. U nás na Záhorí sa varieva echtná fazuľová polievka - taká, aby v nej stála lyžica. V minulosti bývala hlavným jedlom, tak aby ju gazdinky "nadstavili", piekli k nej posúch. U nás to bol slaný - z kysnutého cesta s oškvarkami a cesnakom, ale len o niekoľko kilometrov ďalej zvykli k fazuľačke jedávať sladký posúch - so slivkami či s marhuľami. Aby som si to zjednodušila, k fazuľovej podávam práve burka.
Jessusova paprika
(špecialita Mira)
Potrebujeme:
zelené papriky, tvrdý syr - napríklad Eidam, šunku alebo šunkovú salámu, Karičku alebo Lunex, vegetu
Postup:
Umytým paprikám odrežte vrch a opatrne vyberte žilky a semienka. Vnútro papriky vysypte vegetou. Tvrdý syr nakrájajte na hranolčeky, zabaľte do šunky a vložte do papriky. Mäkkým syrom papriku doplňte a aby syr nevytiekol, vrch utesnite poskladaným kolieskom šunky. Papriku opražte na oleji tak, aby sa šupa nepripálila, ale pekne zhnedla. Podávajte so zemiakmi, ale nám najviac chutí s čerstvým bielym chlebom, ktorý si namáčame do skvelého paprikovo-syrového výpeku.
Poscriptum: Napriek tomu, že som ortodoxný mäsožravec, toto jedlo ma očarilo. Viem si ho dokonca predstaviť aj vo vegetariánskom variante - napríklad namiesto šunky použiť špargľu alebo rozkrojenú rajčinu (ale vzhľadom na svoju mäsožravú orientáciu som to neskúšal). Asi pred dvadsiatimi rokmi ma ho na medzinárodnej brigáde naučil variť španielsky študent Jessus. Už si ani nepamätám, ako vyzeral, ale "jeho paprika" ho v našej domácnosti zvečnila. I tak sa dá vybudovať pamätník.
Recepty na vystrihovanie
Pikantná hubová omeleta
* Potrebujeme:
6 vajec, 1 väčšiu cibuľu, 1 čili papričku (feferón), zelený petržlen, 400 g zmes čestvých alebo mrazených húb (prípadne pečiarky, resp. iné pestované huby, nehodia sa sušené), olej, mleté čierne korenie, soľ, paradajkový pretlak, zelenú vňať cibuľky alebo pažítku, čerstvú zeleninu
Postup:
Nadrobno nakrájame cibuľu, ktorú opražíme na troche oleja. Pridáme huby, ktoré podusíme tak, aby pustili trocha šťavy a "zvädli". Do tejto zmesi pridáme nadrobno nasekanú čili papričku, štipku mletého čierneho korenia a paradajkový pretlak, striedmo osolíme a celé necháme prejsť varom tak, aby nebola zmes príliš riedka. Na záver primiešame do zmesi nasekaný zelený petržlen a prikryjeme ju.
Na stredne veľkej panvici pripravíme stredne upečenú omeletu (nie tečúcu, ale ešte nie pripečenú) z troch vajec. Do každej omelety dáme porciu hubovej zmesi a preložíme na polovicu. Na vrchu posypeme nasekanou vňaťou cibuľky alebo pažítky, podľa chuti mierne dosolíme. Obložíme zeleninou, podávame s chlebom.
Zapekané halušky
* Potrebujeme:
Cesto na halušky: 600 g hladkej múky, 3 až 4 vajcia, teplá voda, soľ
Na zapekanie: 50 až 80 g masla, 4 cibule , 200 g nastrúhaného syra
Postup:
Cesto na halušky pripravíme z hladkej múky, vajec, teplej vody podľa potreby a soli. Halušky hádžeme cez haluškáreň do vriacej a posolenej vody. Potom ich prelejeme studenou vodou. Â