Varím rád, najmä ak varím pre niekoho. Vtedy si "balet v kuchyni" vychutnávam. Môj pozitívny pohľad na varenie pramení zrejme aj z toho, že nevarím každý deň. A to je dobre. Tradičné varievam v sobotu a nedeľu.
Jedlá veľmi nezdobím, čím nevyvolávam veľké očakávania a chuťové poháriky mnohých sa potom príjemne prekvapia.
No a nebojím sa experimentovať. Heslom víkendu mnohokrát je: Čo chutí dobre osve, môže chutiť dobre aj spolu.
Tento recept som našiel na internete na stránke príznačne nazvanej www.recepty.sk, keď som hľadal niečo, na čo by som mal chuť. Pri výbere ma oslovila kombinácia kuracieho mäsa a nivy. Výsledok bol hneď pri prvom pokuse vynikajúci, pri druhom ešte lepší.
Zapekané kuracie mäso s nivou
Potrebujeme:
kuracie mäso (vykostené prsia alebo stehná bez kože), soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú sladkú papriku, olej, smotanu na varenie (môže byť aj na šľahanie), syr Niva, nasekanú petržlenovú vňať.
Postup:
Kuracie mäso umyjeme, očistíme a osušíme. Potrieme mletou červenou paprikou, posolíme a trochu okoreníme. Prudko opečieme na rozpálenom oleji z oboch strán. Poukladáme do zapekacej misy alebo jenského skla a zalejeme zálievkou, ktorú pripravíme zmiešaním smotany s roztlačenou Nivou a posekanou petržlenovou vňaťou.
Ja na to používam ponorný mixér. Treba si dať pozor, aby neostali kúsky nivy na spodku. Bola by to škoda. Zapekáme asi 20 až 30 minút. Podávame s opekanými alebo s varenými zemiakmi. Hodia sa podrvené - nie úplne roztlačené - s maslom a petržlenovou vňaťou.
Recepty na vystrihovanie  Speníme cibuľu a tofu opečieme, pridáme huby, podlejeme trochou hubového vývaru z bujónu a chvíľu podusíme. Pridáme zvyšok vývaru a necháme zovrieť. Smotanu alebo mlieko zmiešame s hladkou múkou a zahustíme. Podľa potreby dochutíme. Podávame s cestovinami alebo slovenskými haluškami.
Slané rožky z kysnutého cesta
* Potrebujeme
1 kg hladkej múky, 3 dcl mlieka, 3 dkg kvasníc 1 lyžička (kávová) soli,
2 lyžičky (kávové) cukru - do mieka na zobudenie kvasníc
Postup
zobudíme kvasnice, soľ zmiešame s múkou a potom so všetkými ostatnými ingredienciami, vypracujeme hladké cesto a necháme na teplom mieste vykysnúť. Rozdelíme na 4 bochníčky. Každý z nich rozvaľkáme do tvaru kruhu s priemerom asi 22 cm, radielkom rozdelíme na 8 trojuholníčkov, potrieme tukom (olejom, bravčovou masťou, husím tukom, kačacím - čo len máme doma), posolíme, posypeme semiačkami (sezam, slnečnica, ľan... alebo aj nič) a stočíme do tvaru rožka - zo širokej strany k úzkej. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Opäť jemne posolíme a môžeme zasa posypať semienkami. Pečieme pri 180 st. C doružova. Po upečení prikryjeme ešte horúce rožky hodvábnym papierom a utierkou (stačí 3-4 minúty). Rožky budú ako pampúšiky. Najlepšie chutia v ten deň, keď sa upečú. Sú vhodné na každú príležitosť.
Dobrá rada:
Aby sme sa pri spracúvaní cesta nenarobili a ušetrili čas, cesto spracúvame tak, že ho 3 x po sebe premiesime varechou a necháme vždy 20 minút odpočívať. Efekt je rovnaký, ako keby sme cesto pol hodiny vkuse "trepali".