Mirka Kernová, redaktorka spravodajstva

Jedálniček na materskej prispôsobujem chutiam malého synaKto rád je, ten aj rád varí, a asi takto je to aj so mnou. Ak mám čas, varím, skúšam rôzne cudzokrajné jedlá, korenia, bylinky. Doma mám rôzny výber kuchárok, od takých obyčajných, cez starodávne

až po tzv. medzinárodné, no aj tak väčšinou sú len na inšpiráciu, jedlo dotváram sama.

V súčasnosti však ostré chute musia ísť bokom, lebo jedálniček prispôsobujem chutiam svojho malého syna a také sú aj recepty, ktoré ponúkam.

Varím aj tradičné slovenské jedlá - napríklad skúšam rôzne podoby pirohov - spišské bryndzové, lekvárové, alebo pirôžky plnené mäsom, či ako sa robia pri poľských hraniciach - plnené kapustou a hubami.

Asi najobľúbenejším jedlom v našej rodine sú cestoviny s pestom. S týmto prídavkom do cestovín som sa stretla v Prahe v internáte a odvtedy v našej kuchyni nechýba.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Základ talianskej špeciality Pesto alla Genovese tvorí zmes posekanej bazalky, syru Grana Padana, rôznych druhov orieškov, olivy a to všetko naložené v olivovom oleji. Stačí z toho dať dve lyžice na cestoviny a jedlo je hotové. Ja to ešte niekedy dochucujem olivami, olivovým olejom a parmezánom, ale stačí aj postrúhaný syr. Pesto už možno kúpiť aj vo viacerých obchodoch na Slovensku v takých malých fľaštičkách, ale fajnšmekri si ho môžu pripraviť aj doma.

Syrové guľky

Ú Potrebujeme:

30 dkg strúhaný syr, 1 - 2 vajcia, strúhanka

Ú Postup:

Strúhaný syr zmiešame s vajíčkom a z vytvorenej masy tvarujeme guľôčky (dukátiky, valčeky, štvorčeky) ktoré hneď obaľujeme v strúhanke a vyprážame. Výhoda je, že ich netreba obaľovať v múke a vajíčku a guľky sa na rozdiel od vyprážaného syra neroztečú. Možno ich podávať ako hlavné jedlo, napríklad k opekaným zemiakom, či ako minútku k zeleninovému šalátu alebo s dressingom.

SkryťVypnúť reklamu

Polievka na spôsob sviečkovej

(Vymyslela som si ju, je prispôsobená chuti môjho malého syna.)

Ú Potrebujeme:

maslo, 1 cibuľu, koreňovú zeleninu, sladkú smotanu alebo mlieko, hrnček hrášku, strúhaný syr, soľ, muškátový oriešok.

Ú Postup:

Cibuľu a koreňovú zeleninu podusíme na masle, keď je mäkká, tak ju rozmixujeme, osolíme a zalejeme vodou. Pridáme mrazený alebo čerstvý hrášok a zalejeme sladkou smotanou. Ak ju chceme mať hustú, môžeme pridať zápražku. Dochutíme postrúhaným muškátovým orieškom a niekoľkými kvapkami citrónu a posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s postrúhaným syrom a opečenou žemľou.

Recepty na vystrihovanieCestoviny s pestom

(2 porcie)

* Potrebujeme:

cestoviny, pesto kúpené v malom poháriku v obchode a strúhaný syr, alebo parmezán na posypanie, prípadne krájané olivy

SkryťVypnúť reklamu

8 Postup:

Do uvarených cestovín dáme tri lyžičky pesta. Pokvapkáme olivovým olejom, pridáme pokrájané olivy a posypeme parmezánom, alebo strúhaným syrom. Je to najrýchlejšie jedlo, aké môžete urobiť.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  5. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  6. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  7. Probiotiká nie sú len na trávenie
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 393
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 990
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 691
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 215
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 103
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 1 784
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 652
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 646
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu