až po tzv. medzinárodné, no aj tak väčšinou sú len na inšpiráciu, jedlo dotváram sama.
V súčasnosti však ostré chute musia ísť bokom, lebo jedálniček prispôsobujem chutiam svojho malého syna a také sú aj recepty, ktoré ponúkam.
Varím aj tradičné slovenské jedlá - napríklad skúšam rôzne podoby pirohov - spišské bryndzové, lekvárové, alebo pirôžky plnené mäsom, či ako sa robia pri poľských hraniciach - plnené kapustou a hubami.
Asi najobľúbenejším jedlom v našej rodine sú cestoviny s pestom. S týmto prídavkom do cestovín som sa stretla v Prahe v internáte a odvtedy v našej kuchyni nechýba.
Základ talianskej špeciality Pesto alla Genovese tvorí zmes posekanej bazalky, syru Grana Padana, rôznych druhov orieškov, olivy a to všetko naložené v olivovom oleji. Stačí z toho dať dve lyžice na cestoviny a jedlo je hotové. Ja to ešte niekedy dochucujem olivami, olivovým olejom a parmezánom, ale stačí aj postrúhaný syr. Pesto už možno kúpiť aj vo viacerých obchodoch na Slovensku v takých malých fľaštičkách, ale fajnšmekri si ho môžu pripraviť aj doma.
Syrové guľky
Ú Potrebujeme:
30 dkg strúhaný syr, 1 - 2 vajcia, strúhanka
Ú Postup:
Strúhaný syr zmiešame s vajíčkom a z vytvorenej masy tvarujeme guľôčky (dukátiky, valčeky, štvorčeky) ktoré hneď obaľujeme v strúhanke a vyprážame. Výhoda je, že ich netreba obaľovať v múke a vajíčku a guľky sa na rozdiel od vyprážaného syra neroztečú. Možno ich podávať ako hlavné jedlo, napríklad k opekaným zemiakom, či ako minútku k zeleninovému šalátu alebo s dressingom.
Polievka na spôsob sviečkovej
(Vymyslela som si ju, je prispôsobená chuti môjho malého syna.)
Ú Potrebujeme:
maslo, 1 cibuľu, koreňovú zeleninu, sladkú smotanu alebo mlieko, hrnček hrášku, strúhaný syr, soľ, muškátový oriešok.
Ú Postup:
Cibuľu a koreňovú zeleninu podusíme na masle, keď je mäkká, tak ju rozmixujeme, osolíme a zalejeme vodou. Pridáme mrazený alebo čerstvý hrášok a zalejeme sladkou smotanou. Ak ju chceme mať hustú, môžeme pridať zápražku. Dochutíme postrúhaným muškátovým orieškom a niekoľkými kvapkami citrónu a posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s postrúhaným syrom a opečenou žemľou.
Recepty na vystrihovanieCestoviny s pestom
(2 porcie)
* Potrebujeme:
cestoviny, pesto kúpené v malom poháriku v obchode a strúhaný syr, alebo parmezán na posypanie, prípadne krájané olivy
8 Postup:
Do uvarených cestovín dáme tri lyžičky pesta. Pokvapkáme olivovým olejom, pridáme pokrájané olivy a posypeme parmezánom, alebo strúhaným syrom. Je to najrýchlejšie jedlo, aké môžete urobiť.