tak, aby to rodine chutilo, niekedy na jeden obed pripravujem aspoň dve rôzne jedlá. Jedným z osvedčených a stále dosť lacných, ktoré má rada celá rodina, sú tvarohové guľky. Dajú sa pripraviť jednoduché - len z cesta, alebo do nich vmiešam hrozienka, ale môžu sa do nich schovať aj čerešne, slivky či marhule. A výhodou, pre mňa veľmi dôležitou, je, že sú za 20 minút hotové.
Tvarohové guľky
Ú Potrebujeme:
1 tvaroh, 10 lyžíc detskej krupice, 1 vajce, 2 lyžice práškového cukru, štipku soli, hrozienka
Na posýpku: trochu masla, 3 lyžice strúhanky, 2 lyžice kryštálového cukru
Ú Postup:
V nádobe zmiešame kocku tvarohu, zhruba desať lyžíc detskej krupice (ak je tvaroh riedky, aj viac), dve lyžice práškového cukru, štipku soli a hrozienka. Rozdelíme na tri-štyri časti, na krupicou posypanej doske každú vyšúľame asi na dva centimetre široké valčeky. Tie nakrájame na kúsky a v dlaniach z nich urobíme guľky. Keď ich začíname gúľať, dáme zovrieť vodu s lyžičkou soli. Keď vrie, nahádžeme do nej guľky, pomiešame, aby sa neprilepili na dno, a pár minút varíme, kým nevyplávajú na hladinu.
Na panvici medzitým roztopíme trochu masla, na ňom opražíme strúhanku. Keď je zlatistá, vsypeme do nej kryštálový cukor. Zmes nasypeme na scedené guľky a pretrepeme, aby sa pekne obalili. Doteraz chutili každému.
Recepty na vystrihovanieTuniakový šalát
* Potrebujeme:
150 g cestovín (najlepšie vrtuliek), konzervu tuniaka v oleji, 3 paradajky, 1/2 uhorky, 50 g kukurice, 2 biele nízkotučné jogurty, tsatsiky
8 Postup:
Cestoviny zmiešajte s paradajkami pokrájanými na kocky, uhorkami, kukuricou a tuniakom z konzervy. V bielom jogurte rozmiešajte korenie tsatsiky a zalejte pripravenú zmes. Poriadne premiešajte a nechajte odstáť v chladničke aspoň 30 minút.
Bryndzové pirôžky
* Potrebujeme:
500 g hl. múky, 1 vajce, 1 dl oleja, kvások, 2 zemiaky uvarené v šupke, trochu soli, vodu podľa potreby
Plnka:
100 až 150 g bryndze, 800 g až 1 kg zemiakov uvarených v šupke, 1 vajce, čierne mleté korenie, čestvú pažítku alebo kôpor, podľa potreby pochúťkovú smotanu
8 Postup:
Pripravíme si cesto. Do múky nastrúhame zemiaky, pridáme vajce a kvások, ktorý sme pripravili z droždia, troška cukru a vody, nakoniec pridáme olej a trocha soli. Vymiesime cesto, podľa potreby pridávame po troške vlažnej vody. Na teplom mieste necháme približne 1/2 hodiny kysnúť. Zatiaľ si pripravíme plnku. Do väčšej nádoby nastrúhame zemiaky, pridáme bryndzu, vajíčko, korenie a čerstvé bylinky. Ak sa nám plnka zdá byť veľmi hustá, pridáme asi 120 ml pohúťkovej smotany alebo dve až tri polievkové lyžice mlieka.
Cesto vyvaľkáme maximálne do hrúbky jedného centimetra. Vykrajujeme kolieska a plníme bryndzovou plnkou. Zlepíme ich, kladieme na vymastený plech a upečieme.