V kuchyni rád používam bylinky, preto si ich na okne pestujemVarím rád, aj keď len občas. Najčastejšie polievky a ich rôzne variácie, alebo rôzne druhy soté s kuracím mäsom. Mäso som sa nenaučil pripravovať a neviem ho ani kupovať. Asi preto, že ho jedávam len minimálne.
Na veľkonočný Zelený štvrtok ma rodina vždy poveruje prípravou špenátu a často, aj ako hlavné jedlo si vyrábam rôzne verzie zeleninových šalátov. Rád používam bylinky, na kuchynskom okne si preto pestujem bazalku, tymian a medovku, aby som ich mal čerstvé a vždy poruke.
Tento recept mám od kamarátky, ktorá raz chcela ponúknuť spoločnosti niečo ľahšie a bezmäsité. Jeho výhodou je, že sa to dá jesť teplé, ale na druhý deň po vytiahnutí z chladničky má rovnako dobrú, ak nie ešte lepšiu chuť. Všetky ingrediencie sa totiž poriadne rozležia.
Bryndzovo-zeleninová pochúťka
Ú Potrebujeme:
stredne veľký baklažán a cukinu, strúčik cesnaku, olivový olej, oregano alebo tymian, bazalku, bryndzu
Ú Postup:
Najprv si baklažán nakrájame na kocky a nasolíme ho, aby pustil šťavu a s ňou aj prípadnú horkú chuť, ktorú niekedy môže mať. Po 15 minútach kocky opláchneme vodou. Na väčšej panvici (môže byť aj wok) zohrejeme olivový olej a mierne na ňom orestujeme baklažánové a cukinové kocky. Potom pridáme strúčik cesnaku (nemusí byť), štipku bazalky, oregana alebo tymianu. Zalejeme troškou vody, tak aby sa kocky mali v čom podusiť. Stále miešame, a keď sa voda takmer vydusí odstavíme a necháme trocha vychladnúť. Ešte do teplej masy vmiešame bryndzu. Okamžite podávame, najlepšie s čiernym chlebom. Jedlo je však výborné aj na druhý deň ako studená nátierka.
Recepty na vystrihovanieZemiaková torta
* Potrebujeme:
10 zemiakov, balíček mrazenej zeleniny (mrkva, hrášok, kukurica), tvrdý syr, 1 veľkú cibuľu, 2 dl kyslej pochúťkovej smotany, olej, maslo, soľ a korenie
8 Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke, na oleji podusíme zeleninu s nadrobno nakrájanou cibuľou a vo vrstvách ukladáme do maslom vymastenej misy zo skla.
Na dno misy nahrubo nastrúhame vrstvu zemiakov, potom kladieme zeleninu a posypeme strúhaným syrom.
Vrstvy zopakujeme a na koniec prikryjeme strúhanými zemiakmi a zalejeme kyslou smotanou.
Tortu okoreníme čiernym mletým korením, mletou paprikou a necháme zapiecť na 1 a 1/2 hodiny. Podávame vychladené ako prílohu k mäsu alebo ako hlavné jedlo.
Tuniakové cestoviny
* Potrebujeme:
1 konzervu tuniaka, 1 bal. mrazenej zeleniny, 1 majonézu, 2-3 paradajky alebo paradajkové pyré, 300 g cestovín, soľ, biele korenie, vegetu, petržlenovú vňať, horčicu
8 Postup:
Cestoviny uvaríme a scedíme. Do väčšieho hrnca dáme tuniaka (bez šťavy), mrazenú zeleninu, dochutíme korením, vegetou, petržlenovou vňaťou, horčicou, podlejeme trochou vody a necháme dusiť, kým zelenina nezmäkne. Uvarené a scedené cestoviny premiešame spolu s tuniakom a zeleninou, dochutíme majonézou, nakoniec vložíme pokrájané paradajky, už nevaríme, len všetko spolu premiešame a necháme postáť na teplom mieste, aby sa zmiešali všetky chute.