Pavol Remiaš, redaktor ekonomického oddelenia

Po otcovi som zdedil záľubu v pikantných jedlách, také aj varímUž na základnej škole ako druhák či tretiak som býval často chorý a sám doma. Naučil som sa robiť si skvelú praženicu. K vareniu som sa vrátil po puberte a už som pri ňom ostal.

Najradšej mám, nech mi vegetariáni odpustia, mäsové jedlá. Steaky, kotlety, čínu, guláš. To všetko pripravujem pravidelne.

Recept na Košovskú mám od rodičov. Robili ju vždy na Silvestra alebo počas rodinných osláv ako nočné jedlo pre dobre sa zabávajúcich hodovníkov.

Otec vždy robil Košovskú, diplomaticky povedané, nadštandardne ostrú. Záľubu v pikantných jedlách som po ňom zdedil, podobne ako aj obľubu tohto jedla. Variť som ho začal až na vysokej škole. Je to klasická kombinácia bravčového, uhoriek a horčice, ktorá má blízko k jednoduchým jarmočným rýchlym jedlám, ako je cigánska pečienka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Podľa mojich informácií sa Košovská špecialita viaže na obec Koš pri Prievidzi a je pravda, že v neďalekých, turisticky obľúbených Bojniciach ju ponúka niekoľko reštaurácií. Koš je známy tým, že inžinieri presúvali tamojší kostol pre nestabilné podložie spôsobené banskou ťažbou v neďalekej Bani Nováky. Stavím sa, že ostrá Košovská bola obľúbená aj u baníkov.

Keďže Košovskú poznám len z domácej výroby, neodolal som a nedávno som ju ochutnal v reštaurácii a ... bolo to trochu iné. Menej štipľavé, boli tam huby, hrášok. No neviem. Verím, že som pokračovateľom neporušenej tradície a zachovávateľom pravej Košovskej špeciality. Aj keď, doba sa mení :-)

Košovská špecialita v mojej úprave

Ú Potrebujeme:

Štyrom ľuďom s prehľadom stačí 600 gramov chudého vykosteného bravčového karé. Ďalej zavárané uhorky (domáca výroba je podľa mňa najlepšia), zavárané feferónky (nemusia byť), čierne mleté korenie, soľ (uprednostňujem morskú), horčicu (nie kremžskú ani francúzsku, ale klasickú), olej (s olivovým je jedlo chutnejšie) a mäkký biely chlieb.

SkryťVypnúť reklamu

Ú Postup:

Mäso umyjeme. Asi dvojcentimetrové plátky karé potom zľahka naklepeme a nakrájame z nich pol centimetra úzke a pokojne aj štyri centimetre dlhé slíže. Uložíme ich do nádoby, trochu posolíme, pokoreníme a zalejeme príjemným množstvom olivového oleja. Na drobné kocky nakrájame uhorky a feferónky a zmiešame s mäsom. Nádobu prikryjeme a v strednej časti chladničky necháme odležať, aby tie chute poriadne vsiakli do mäsa. Ideálny čas je podľa tradície, akú si pamätám z detstva, 24 hodín, ale stačí aj dvanásť. Platí, že čím viac sa čas odstátia približuje ideálu, chuť jedla je potom delikátnejšia. Často však nevydržím a košovskú pripravím ihneď, ale aj tak je jedlo chutné.

Keď je mäso pripravené, rozpálime panvicu a na prudkom ohni ho opečieme. Keď to všetko po niekoľkých minútach pečenia začne púšťať šťavu, pridáme podľa potreby ešte trošku oleja a asi deci vody, stiahneme plyn a panvicu či vok zakryjeme a necháme jedlo dusiť, až kým mäsko nezmäkne na jediteľnú úroveň (kúsky mäsa sú tenké, aby boli rýchlo hotové a aby do nich lepšie prenikla chuť uhoriek, korenia, soli a feferónok). Nakoniec pridáme horčicu a ešte dve-tri minúty premiešavame s mäsom.

SkryťVypnúť reklamu

Recepty na vystrihovanieŠpenátové cestoviny

* Potrebujeme:

1 vrecko cestovín (rúrky), 1 mrazený špenátový pretlak, 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 20 dkg tvrdého syra (strúhaný), olej, 1 vajce, 2 dl mlieka, hladkú múku, soľ, korenie (čierne korenie, muškátový orech, vegetu a provensálske korenie)

8 Postup:

Cestoviny uvaríme. Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme špenát a keď sa rozpustí, dáme nakrájaný cesnak a korenie. Uvarené cestoviny dáme na vymastený pekáč, pridáme špenát a premiešame. Celú zmes navyše polejeme zálievkou z mlieka, hladkej múky a vajíčka (treba poriadne premiešať) a dáme do rozohriatej rúry (180 stupňov) asi na 30 minút.

Pizzové slimáčiky

* Potrebujeme:

400 g lístkového cesta, asi 5 PL kečupu, olivový olej, 20 dkg šunky, 20 dkg plátkového syra, 1 vajce, rôzne korenie, vegetu, hladkú múku

SkryťVypnúť reklamu

8 Postup:

Rozmrazené lístkové cesto vyvaľkáme natenko na doske posypanej hladkou múkou. Potom cesto pokvapkáme olivovým olejom, potrieme kečupom a posypeme korením napríklad cesnakovým. Na cesto rozložíme plátky šunky a na ne poukladáme plátky syra. Naplnené cesto opatrne zavinieme do rolády a pokrájame na slimáčiky (tip na lepšie krájanie: roládu môžeme dať pred krájaním na hodinu do mrazničky). Nakrájané slimáčiky naukladáme na vymastený a hladkou múkou vysypaný plech, potrieme ich vajíčkom (to predtým rozmiešame s vegetou) a dáme upiecť do zlatista (v mikrovlnke so zapekaním je to 8 minút).

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 10 683
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 5 978
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 041
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 440
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 4 319
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 972
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 742
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 330
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu