Moja kuchyňa sa vyznačuje nezdravosťou a je to na mne vidieťAsi som dobrá reklama na vlastnú kuchyňu. Celý život totiž márne bojujem so svojimi oblinami, a keď to zhrniem, tuším som počas svojho aktívneho veku schudla a pribrala tonu. Ľahko je človeku byť štíhlym, ak mu nechutí.
Mne však chutí všetko a moja kuchyňa sa vyznačuje nezdravosťou. Rada pripravujem výživné, mastné a korenené jedlá, nikto ma nepresvedčí, že ryby sú lepšie ako pečená kačica, alebo že brokolica je chutnejšia ako pravá maďarská saláma.
Pre moju rodinu "odporne štíhlych" ľudí varím každý deň. Usilujem sa ich vykŕmiť, lebo viem, že okrúhli ľudia sú v živote oveľa príjemnejší ako trieskovití. Moja nedeľná slepačia polievka musí mať zlatisté kruhy a v šaláte nesmie chýbať feferónka. V lete ich navyše zaváram, lebo som presvedčená, že nikto nemá lepšie uhorky a feferónky ako ja.
Z ríbezlí na záhrade vytrvalo miešam každoročne rôsol, podobne ako z čerešní a višní, takže naša komora vyzerá na sklonku leta vskutku vynikajúco.
A viete, prečo sa mi darí tráviť v kuchyni čoraz viac času? Pri všetkej úcte - už nevládzem sledovať stupídne televízne programy, kde súťažia napríklad o to, či si niekto nechá za dve tisícky odstrihnúť nohavice, alebo nie. Toto vidieť nemusím.
Moja večerná domáca aktivita sa pozitívne odzrkadľuje v kuchyni, na mojej krásnej plnej postave a v našej komore. Aj vďaka televíznemu programu.
Miliónová polievka
(na čom vyrástla moja dcéra Veronika)
Ú Potrebujeme:
3 polievkové lyžice krupicovej múky, olej, štipku červenej sladkej mletej papriky, štipku čierneho mletého korenia, soľ, rascu a 1 kocku vývaru, pol litra vody, 1 vajce
Ú Postup:
Na horúci olej pridáme múku a miešame dozlatova, pridáme červenú papriku, miešame podobne ako pri zasmážaní. Postupne dopĺňame vodou až do pol litra. Posolíme, pokoreníme, dochutíme rascou a kockou vývaru. Varíme približne 20 minút, nakoniec pridáme rozšľahané vajíčko a necháme poslednýkrát zovrieť.
Vajcová nátierka
(na čom vyrástol môj syn Maťko)
Ú Potrebujeme:
5 vajec, 20 dkg Eidamu alebo iného tuhého syra, 1 stredne veľkú tatársku omáčku, čierne korenie, trocha soli
Ú Postup:
Vajcia uvaríme na tvrdo a pokrájame na drobno. Syr postrúhame na rezance. Všetko vložíme do misy a spojíme tatárskou omáčkou. Dochutíme piatimi strúčikmi rozpučeného cesnaku, dosolíme a dokoreníme.
Letný hubový guláš
(prečo ma manžel stále miluje)
Ú Potrebujeme:
Štvrť kilogramu hovädzej slabinky, 20 dkg bravčového pliecka, 40 dkg húb - suchohríbov, janíkov alebo iných jedlých húb, ktoré nájdete počas dovolenky v lese, čierne horenie, nové korenie, 1 čili papričku, 5 veľkých cibúľ, olej, soľ, mletú červenú papriku, štvrť kg zemiakov
Ú Postup:
Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme na kocky pokrájané hovädzie mäso, dusíme do polomäkka, potom pridáme pokrájané bravčové, huby a podlievame vodou. Dochutíme koreninami, soľou, kockou vývaru, čili papričkou a dusíme takmer do mäkka. Pred dokončením pridáme na kocky pokrájané zemiaky, pridáme vodu a varíme, kým nezmäknú.