Brusnice patria medzi atraktívne dietetické ovocie.
FOTO - AUTOR
Brusnice sú vhodné na prípravu kompótov, džemov, rôsolov a dajú sa kombinovať s inými ovocnými druhmi. Ponúkame vám dva jednoduché recepty na ich úpravu.
Brusnice s hruškami
Potrebujeme: 1 kg brusníc, 0,5 kg hrušiek, 450 g cukru, 0,5 l vody, kúsok celej škorice a citrónovú kôru.
Najskôr uvaríme vodu s cukrom a v roztoku povaríme pokrájané hrušky. Potom ich vyberieme a dáme povariť brusnice. Potom vyberieme aj brusnice. Do pohárov striedavo ukladáme vrstvu brusníc a vrstvu hrušiek. Do nálevu pridáme škoricu a citrónovú kôru, povaríme a zalejeme ním ovocie. Po uzatvorení pohárov sterilizujeme 10 minút.
Vínová brusnicová omáčka
Potrebujeme: 250 g brusníc, 2 lyžice cukru, šťavu z polovice citróna, nastrúhanú kôru z jedného citróna, 1 dcl červeného vína, 0,5 l vody, 2 klinčeky
Brusnice rozvaríme vo vode, pridáme k nim ostatné suroviny a spolu ich povaríme. Omáčka sa používa teplá aj studená k zverine aj k hydine. (pav)