Oberačkovú zrelosť jabĺk prezrádza aj ľahká odlučiteľnosť stopky od plodonosa. FOTO ČTK - DAVID VEIS |
Predčasné oberanie (tzv. podtrhnutie) spôsobuje straty na úrode, pretože v poslednej fáze dozrievania plody zvyšujú svoju hmotnosť.
Predčasne obraté plody majú tiež horšiu chuť a nižšiu výživnú hodnotu, pretože obsahujú menej cukru, aromatických a ďalších významných látok. Okrem toho predčasne obraté plody trpia často fyziologickými poruchami, predovšetkým vädnutím a spálou šupky.
Naopak, príliš neskoré oberanie ovocia má za následok skrátenie obdobia uskladnenia plodov a zvýšenie ich citlivosti na otlačenie.
Zo starších odrôd jabĺk je na otlačenie veľmi citlivá odroda Ontario. Pri jabloniach spôsobuje oneskorený zber väčší rozsah sklovitosti dužiny, vnútorného rozpadu dužiny a ďalších fyziologických porúch.
Oneskorený zber slivkovín zvyšuje straty poškodením plodov počas zberu, ale aj transportu.
Základným kritériom na stanovenie začiatku oberačkovej zrelosti jabĺk je ľahká odlučiteľnosť stopky od plodonosa, obsah škrobu a zmena základnej alebo krycej farby. Pomocnými kritériami ostávajú farba semien a pevnosť dužiny. Odlučiteľnosť stopky od plodonoša je prvým príznakom zberovej zrelosti. Plod môže byť oddelený od plodonoša nadvihnutím alebo miernym otočením. Väčšinu odrôd možno začať oberať vtedy, keď určitý počet plodov už opadol a väčšina sa dá ľahko oberať.
Druhým ukazovateľom oberania je obsah škrobu a jeho premena počas dozrievania na rozpustené cukry.
Tretím kritériom určovania oberačkovej zrelosti je zmena farby plodov (napríklad odrodu Golden Delicious je vhodné oberať vtedy, keď sa odtieň základnej žltozelenej farby mení na zelenožltú).
Štvrtým kritériom, ktoré však nie je presné, je farba semien. Pri niektorých, zvlášť zimných odrodách, začiatok sfarbenia semien korešponduje s časom oberačkovej zrelosti. Skorým odrodám hnednú semená neskoro - až pri prezretí plodov.
Piatym kritériom je pevnosť dužiny. Najčastejšie sa hodnotí ručnými penetrometrami. Toto kritérium slúži skôr ako meradlo na posúdenie vhodnosti plodu na dlhodobé uskladnenie. Prof. Ing.
IVAN HRIČOVSKÝ, DrSc.