Cibuľoviny majú pre záhradkárov výhodu v tom, že nie sú náročné na pestovanie. Znášajú aj nižšie teploty a zimu. Ozimné odrody cibule a cesnaku, ako aj pór dobre prezimujú. Cibuľoviny sú hodnotnou zeleninou najmä pre vysoký obsah vitamínu C. Používame ich takmer pri každodennej príprave jedál. Využívame nielen ich cibule, ale aj vňať, ktorá poslúži aj ako dekorácia na tanieri.
Cesnak kuchynský (Allium sativum L.) pochádza zo strednej Ázie, odkiaľ sa rozšíril cez Stredomorie do Európy. Pestuje sa takmer na celom svete. V kuchyni ho najviac využívajú Francúzi, Taliani, Španieli, obyvatelia Balkánu, Latinskej Ameriky a Číny. Najzdravšia a najchutnejšia je mladá vňať, lebo obsahuje najviac vitamínov.
Charakteristickou vlastnosťou cesnaku je silný zápach pri narezaní. Liečivé účinky sa môžu tepelnou úpravou výrazne znížiť, preto je najlepšie konzumovať surový cesnak. Cesnak obsahuje vitamín A, B1, C, enzýmy, z minerálnych prvkov jód, železo, vápnik a draslík. Používa sa na znižovanie hladiny cukru u diabetikov, pomáha pri tráviacich problémoch, chrípke, ochorení dýchacích ciest, znižovaní krvného tlaku, pôsobí na črevné mikroorganizmy a vysokú účinnosť mu pripisujú pri liečbe artériosklerózy.
Cibuľa kuchynská (Allium cepa L.) pochádza pravdepodobne zo západnej Ázie. Môžeme ju pestovať ako jednoročnú alebo dvojročnú. V prvom roku vytvára cibuľu a v druhom roku kvet. Biologická hodnota cibule je pomerne vysoká. Obsahuje éterické oleje (podmieňujú jej vôňu a chuť), bielkoviny, hrubú vlákninu, bezdusíkaté látky, popoloviny, fytoncídy (majú baktericídne účinky) a jantárovú, citrónovú i jablčnú kyselinu.
Konzumáciou cibule podporujeme vylučovanie žalúdočných štiav, tráviace procesy a zvyšujeme stráviteľnosť potravy. Účinne pôsobí aj na vylučovanie obličiek. Cibuľu je najlepšie konzumovať čerstvú - samostatne alebo v šaláte.
Autor: JULIANA KRÁLOVÁ