Potrebujeme: 750 g v šupke uvarených zemiakov, 3 stredné cibule, 2 lyžice sekanej petržlenovej vňate, 2 lyžice plnotučnej horčice, 4 lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžičky cukru, soľ, čierne korenie, 5 lyžíc oleja, 5 sardeliek alebo 2 škatuľky sardelových očiek.
Postup: Narezané zemiaky zmiešame s na kolieska narezanou cibuľou, vňaťou a narezanými sardelkami. Horčicu, šťavu, olej, cukor, soľ, čierne korenie vyšľaháme dobre vidličkou, nalejeme na šalát, premiešame a necháme odstáť.
Tereza Jarčušková, Košice
Pizza koláčiky
Tento recept poznali už starí Prešporčania, ale volali ho posúchy.
Potrebujeme: 1 balík lístkového cesta, múku na posypanie, olúpané paradajky, bazalku, 30 dkg tvrdého syra, 4 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, 10 dkg salámy (alebo šunky či klobásy), trocha pikantného kečupu, žĺtok na potretie.
Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme na ovál alebo obdĺžnik a hrúbkou asi 2 milimetre. Rúru dáme predhriať na 180 až 200 stupňov. Do misky dáme nakrájané olúpané paradajky, trošku bazalky, cibuľu nakrájanú nadrobno, pretlačený cesnak, nastrúhaný syr, nadrobno nakrájanú salámu a trochu kečupu. Všetko dobre premiešame a rovnomerne nanesieme na cesto. To zrolujeme, aby vznikla roláda. Z nej ukrajujeme asi 1,5 centimetra široké kúsky a ukladáme ich na plech. Aby sme plech nemuseli mastiť, použijeme papiere na pečenie. Každý kus na plechu roztlačíme na koliesko, boky potrieme žĺtkom a dáme piecť. Keď majú žltú farbu, sú hotové. Kto má rád štipľavé, môže si do plnky nasekať aj feferónky alebo čili omáčku.
Demikát
Túto delikatesu dnes nájdete v reštaurácii zriedka.
Potrebujeme: 1 veľkú cibuľu, rascu, mletú červenú papriku, 120 g bryndze, soľ, chlieb.
Postup: Pokrájanú cibuľu uvaríme s rascou, mletou červenou paprikou a soľou vo vode. Krajce chleba natrieme bryndzou a nakrájame na kocky. Uložíme ich na dno polievkovej misy a zalejeme cibuľovým vývarom. Podávame s kyslou smotanou.
Silvia, Pilková, Bratislava