Recepty našich čitateľov

Zemiakový šalát so sardelkami

Potrebujeme: 750 g v šupke uvarených zemiakov, 3 stredné cibule, 2 lyžice sekanej petržlenovej vňate, 2 lyžice plnotučnej horčice, 4 lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžičky cukru, soľ, čierne korenie, 5 lyžíc oleja, 5 sardeliek alebo 2 škatuľky sardelových očiek.

Postup: Narezané zemiaky zmiešame s na kolieska narezanou cibuľou, vňaťou a narezanými sardelkami. Horčicu, šťavu, olej, cukor, soľ, čierne korenie vyšľaháme dobre vidličkou, nalejeme na šalát, premiešame a necháme odstáť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tereza Jarčušková, Košice

SkryťVypnúť reklamu

Pizza koláčiky

Tento recept poznali už starí Prešporčania, ale volali ho posúchy.

Potrebujeme: 1 balík lístkového cesta, múku na posypanie, olúpané paradajky, bazalku, 30 dkg tvrdého syra, 4 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, 10 dkg salámy (alebo šunky či klobásy), trocha pikantného kečupu, žĺtok na potretie.

Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme na ovál alebo obdĺžnik a hrúbkou asi 2 milimetre. Rúru dáme predhriať na 180 až 200 stupňov. Do misky dáme nakrájané olúpané paradajky, trošku bazalky, cibuľu nakrájanú nadrobno, pretlačený cesnak, nastrúhaný syr, nadrobno nakrájanú salámu a trochu kečupu. Všetko dobre premiešame a rovnomerne nanesieme na cesto. To zrolujeme, aby vznikla roláda. Z nej ukrajujeme asi 1,5 centimetra široké kúsky a ukladáme ich na plech. Aby sme plech nemuseli mastiť, použijeme papiere na pečenie. Každý kus na plechu roztlačíme na koliesko, boky potrieme žĺtkom a dáme piecť. Keď majú žltú farbu, sú hotové. Kto má rád štipľavé, môže si do plnky nasekať aj feferónky alebo čili omáčku.

SkryťVypnúť reklamu

Demikát

Túto delikatesu dnes nájdete v reštaurácii zriedka.

Potrebujeme: 1 veľkú cibuľu, rascu, mletú červenú papriku, 120 g bryndze, soľ, chlieb.

Postup: Pokrájanú cibuľu uvaríme s rascou, mletou červenou paprikou a soľou vo vode. Krajce chleba natrieme bryndzou a nakrájame na kocky. Uložíme ich na dno polievkovej misy a zalejeme cibuľovým vývarom. Podávame s kyslou smotanou.

Silvia, Pilková, Bratislava

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 335
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 872
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 688
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 193
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 531
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 514
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 723
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 583
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu