Potrebujeme: 4 kaleráby, 0,5 kg kuracích pečienok, 1 konzervu šampiňónov, 1 cibuľu, 10 dag údenej slaniny, korenie, soľ, 1 konzervu paradajkového pretlaku, 1 dl červeného vína, 10 dag eidamskej tehly, olej.
Postup: Kaleráby opatrne ošúpeme. Ich vrchnú časť súmerne nožom zrežeme. Do každého vydlabeme úhľadnú dieru. Dbáme pritom, aby sme nenarušili ich bočné steny. Následne spodné i vrchné časti kalerábov varíme 10 minút v osolenej vode. Kuracie pečienky umyjeme a narežeme z nich neveľké kúsky, pridáme do nich nakrájanú slaninu a cibuľu a toto všetko v oleji na panvici orestujeme. Do tejto masy pridáme aj narezané šampiňóny. Po osolení a okorenení tam vlejeme červené víno a paradajkový pretlak. Dusíme ďalej, až sa zbavíme prebytočnej šťavy. Vypracovanou zmesou naplníme všetky kaleráby, na ich vrch nasadíme kalerábové klobúčiky. Potom kalerábové tajomstvo uložíme na vymastený pekáč a niekoľko minút zapekáme vo vyhriatej rúre. Konzumujeme s chlebom.
Jozef Hrubovčák, Humenné
Gombovce
Potrebujeme: 40 dag uvarených zemiakov, 15 dag polohrubej múky, 1 vajce, 16 dag masla, trochu soli, 15 dag strúhanky, 12 dag práškového cukru, 60 dag až 1 kg nakladaných alebo mrazených sliviek.
Postup: Uvedené množstvo zemiakov v šupke vo vode uvaríme, po vychladnutí ich nožíkom zbavíme šupky a pretlačíme cez strojček. Do zemiakovej kaše pridáme polohrubú múku, 3 dag masla, trochu soli a 1 vajce. Suroviny rukou dobre premiešame, aby sa z nich vytvorilo kvalitné cesto. Vyrobenú zmes rozvaľkáme na múkou posypanej doske. Z cesta nakrájame štvorce s rozmermi najmenej 10 x 10 cm. Do každého jedného vložíme jednu mrazenú alebo nakladanú slivku bez kôstky. Potom všetky štyri rohy cesta cez ovocie preložíme, prstami postláčame a vyhotovíme guľky. Nachystané gombovce nahádžeme do vriacej vody, ktorú sme predtým osolili a varíme okolo 7 minút. Uvarené gombovce vyberieme z hrnca deravou varechou, necháme odkvapkať, naložíme na taniere, kde ich polejeme rozpusteným maslom, na ktorom sme osmažili strúhanku. Gombovce môžeme posýpať aj tvarohom, pomletými vlašskými orechmi, makom či práškovým cukrom.