Recepty našich čitateľov

Kalerábové tajomstvo

Potrebujeme: 4 kaleráby, 0,5 kg kuracích pečienok, 1 konzervu šampiňónov, 1 cibuľu, 10 dag údenej slaniny, korenie, soľ, 1 konzervu paradajkového pretlaku, 1 dl červeného vína, 10 dag eidamskej tehly, olej.

Postup: Kaleráby opatrne ošúpeme. Ich vrchnú časť súmerne nožom zrežeme. Do každého vydlabeme úhľadnú dieru. Dbáme pritom, aby sme nenarušili ich bočné steny. Následne spodné i vrchné časti kalerábov varíme 10 minút v osolenej vode. Kuracie pečienky umyjeme a narežeme z nich neveľké kúsky, pridáme do nich nakrájanú slaninu a cibuľu a toto všetko v oleji na panvici orestujeme. Do tejto masy pridáme aj narezané šampiňóny. Po osolení a okorenení tam vlejeme červené víno a paradajkový pretlak. Dusíme ďalej, až sa zbavíme prebytočnej šťavy. Vypracovanou zmesou naplníme všetky kaleráby, na ich vrch nasadíme kalerábové klobúčiky. Potom kalerábové tajomstvo uložíme na vymastený pekáč a niekoľko minút zapekáme vo vyhriatej rúre. Konzumujeme s chlebom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Jozef Hrubovčák, Humenné

Gombovce

Potrebujeme: 40 dag uvarených zemiakov, 15 dag polohrubej múky, 1 vajce, 16 dag masla, trochu soli, 15 dag strúhanky, 12 dag práškového cukru, 60 dag až 1 kg nakladaných alebo mrazených sliviek.

Postup: Uvedené množstvo zemiakov v šupke vo vode uvaríme, po vychladnutí ich nožíkom zbavíme šupky a pretlačíme cez strojček. Do zemiakovej kaše pridáme polohrubú múku, 3 dag masla, trochu soli a 1 vajce. Suroviny rukou dobre premiešame, aby sa z nich vytvorilo kvalitné cesto. Vyrobenú zmes rozvaľkáme na múkou posypanej doske. Z cesta nakrájame štvorce s rozmermi najmenej 10 x 10 cm. Do každého jedného vložíme jednu mrazenú alebo nakladanú slivku bez kôstky. Potom všetky štyri rohy cesta cez ovocie preložíme, prstami postláčame a vyhotovíme guľky. Nachystané gombovce nahádžeme do vriacej vody, ktorú sme predtým osolili a varíme okolo 7 minút. Uvarené gombovce vyberieme z hrnca deravou varechou, necháme odkvapkať, naložíme na taniere, kde ich polejeme rozpusteným maslom, na ktorom sme osmažili strúhanku. Gombovce môžeme posýpať aj tvarohom, pomletými vlašskými orechmi, makom či práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 355
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 938
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 691
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 156
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 896
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 101
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 681
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 620
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu