Recepty našich čitateľov

Silvestrovská huspenina

Potrebujeme: 2 kuracie prsia, 30 g oleja, 1 balíček mrazenej zeleniny, 50 g lahôdkovej kukurice, 1/8 l hydinového vývaru, 1 l bieleho vína, 6 plátkov želatíny.

Postup: Kuracie prsia opečieme z oboch strán na horúcom oleji. Studené mäso nakrájame na tenké dlhé rezance. Mrazenú zeleninu uvaríme v slanej vode. V studenej vode necháme napučať plátkovú želatínu. Do formy vložíme rezance mäsa, zeleninu a kukuricu. Želatínu zmiešame s hydinovým vývarom, prilejeme biele víno a ocot. Hydinový vývar môžeme pripraviť aj z bujónu. Hotovú zmes so želatínou nalejeme na mäso a zeleninu do formy a uložíme do chladničky. Hotovú huspeninu vyklopíme a nakrájame.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Marcela Koščová, Košice

Silvestrovský nakladaný encián

Potrebujeme: 4 enciány, olivový olej, 1 bobkový list, čierne korenie, 6 strúčikov cesnaku, 1 veľkú cibuľu, mletú červenú papriku, 1 ČL provensálskeho korenia.

Postup: Syry pozdĺžne rozrežeme a otvoríme. V malej miske zmiešame 2 pretlačené strúčiky cesnaku, 2 PL olivového oleja, 1 ČL provensálskeho korenia. Syry roztvoríme a vnútorné strany ponatierame touto provensálskou zmesou. Syry opäť zatvoríme a naukladáme do zaváraninového pohára. Pridáme 4 očistené strúčiky cesnaku, na kolieska nakrájanú cibuľu. Navrch pohára dáme bobkový list, mletú červenú papriku a čierne korenie. Pohár uzavrieme, dolejeme až po vrch olivovým olejom, potom odložíme na 4 dni na chladné miesto. Nakladaný encián podávame spolu s baraními rohmi a čerstvým chlebom. Lórant Kulík

SkryťVypnúť reklamu

Zemiakové lokše s makom

Potrebujeme: 700 g zemiakov, štipku soli, 300 g hladkej múky, 50 g roztopeného masla, slivkový lekvár, 100 g zomletého maku, 100 g práškového cukru.

Postup: V šupke uvarené zemiaky ošúpeme, pretlačíme, pridáme soľ, múku a zamiesime hladké cesto. Na doske posypanej múkou cesto rozšúľame na dlhý šúľok, pokrájame na rovnaké kúsky, každý kúsok vyvaľkáme na lokšu a na rozohriatom sporáku alebo platničke upečieme. Upečené lokše pomastíme roztopeným maslom, potrieme lekvárom, posypeme makom a práškovým cukrom a stočíme.

Katarína Križičková ml., Prešov

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  5. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  6. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  7. Probiotiká nie sú len na trávenie
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 401
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 006
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 695
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 303
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 089
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 1 681
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 659
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 633
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu