Potrebujeme: 500 g sviečkovej vcelku, 10 plátkov slaniny, 250 ml mäsového vývaru, 1/8 l červeného vína, 1 lyžicu francúzskej horčice, olej , mleté čierne korenie, soľ
Postup: Mäso osolíme, okoreníme a z oboch strán opečieme na panvici. Studené mäso obtočíme plátkami slaniny a obviažeme kuchynskou niťou. Mäso trošku opečieme na oleji, podlejeme vývarom, prikryjeme alobalom a pečieme asi 40 minút. Výpek rozriedime vínom, pridáme horčicu. Odkryjeme a pečieme asi 10 minút kým mäso nezíska žltú farbu. Podávame so zemiakovými kroketami a s duseným pórom.
Lórant Kulík
Nepečené medové cigary
Potrebujeme: 150 g medu, 150 g mletých orechy, 150 g horkej čokolády, 300 g práškového cukru, 80 g omrviniek z perníka, 1 bielok, staniol, trochu maku.
Postup: Rozpustený med, mleté orechy, pomletý perník, nastrúhanú čokoládu a práškový cukor spolu zmiešame na hustú masu. Potom tvarujeme valčeky vo veľkosti a tvare cigary. Širší koniec namočíme do bielka, obalíme v nemletom maku a makový koniec oddelíme od ostatnej časti tenkým prúžkom staniolu.
Danka Kubová, Skalica
Krabie tyčinky v cestíčku
Potrebujeme: Krabie tyčinky, soľ, korenie, vajíčka, hladká múka, trochu vína, citrónovej šťavy, jemne nastrúhaný syr, limetky, olej.
Postup: Krabie tyčinky narežeme na menšie kúsky, vypracujeme cestíčko z daných surovín (soľ, korenie, vajíčka, hladká múka, trochu vína a citrónovej šťavy a postrúhaného syra). Kúsky tyčiniek napichujeme na špáradlo. Obalíme v cestíčku a pečieme na prudkom oleji. Podávame s hranolčekmi, opečenou limetkou a tatárskou omáčkou.
Mária Andraščíková, Humenné