Cesto na medovník treba miesiť pol hodiny

V Banskej Štiavnici a okolí má výroba perníkov a medovníkov dlhú tradíciu. Mnohé skúsené pernikárky stavajú na tradícii dodnes, dokázali ju však obohatiť o nové prvky pri zdobení i pečení. K najznámejším štiavnickým pernikárom patril v 19. storočí ...

V Banskej Štiavnici a okolí má výroba perníkov a medovníkov dlhú tradíciu. Mnohé skúsené pernikárky stavajú na tradícii dodnes, dokázali ju však obohatiť o nové prvky pri zdobení i pečení. K najznámejším štiavnickým pernikárom patril v 19. storočí Juraj Gerzso, ktorému dala múza slovenskej poézie Marína Pischlová prednosť pred Andrejom Sládkovičom. Milovníci perníkov dodnes tvrdia, že ju neopakovateľná vôňa tohto výročného pečiva oslovila viac ako sladké verše.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Helenu Schneiderovú z blízkej Banskej Belej zaujalo štiavnické pernikárstvo už pred rokmi. Začínala drobnými pokusmi a svojej vášni naplno prepadla po tom, čo manžel kúpil dve včelie rodiny.

SkryťVypnúť reklamu

"Približne v tom čase som sa dostala aj k brožúre, ktorá približuje tradície štiavnického pernikárstva. Začala som sa o to zaujímať viac, stále som niečo pridávala, pokúšala som sa zdokonaliť zdobenie, ale aj receptúru perníkov," dodáva. Dnes už má na perníky vlastný recept, ktorý nikdy netajila. Bola by najradšej, keby mal v tradícii kto pokračovať. Tvrdí, že na cesto a zdobenie treba mať dostatok času, lebo medovník sa neuspokojí s rýchlou prácou. Priznáva, že niekedy ju po polhodinovom ručnom miesení ruka bolí, ale s medovníkom sa treba pomaznať.

"Medovníky zdobím pomocou celofánových kornútkov. Je dôležité, aby mala bielková zmes správnu hustotu, inak sa rozteká," dodáva pani Schneiderová. Problémom je v posledných rokoch kvalitný práškový cukor. "Niekedy si ho dám doviesť až z Česka. Cukor na našom trhu akoby zmenil v posledných rokoch konzistenciu a ani po preosiatí to nie je lepšie. Pritom kvalitná zmes je alfou a omegou zdobenia," dodáva medovnikárka. Hoci tvrdí, že pri zdobení ju už ruka neposlúcha tak ako v minulosti, výsledkom je jemná kresba, ktorá dáva medovníkom neopakovateľnú podobu.

SkryťVypnúť reklamu

Rovnaký význam ako zdobeniu však pripisuje aj správnemu vypracovaniu cesta a pečeniu. "Cesto musí byť hlavne precízne vymiesené. Ja ho miesim poctivo pol hodiny. Robím to vždy až na druhý deň, najprv by mala zmes 24 hodín postáť," dodáva.

Ak budú medovníky určené napríklad na výzdobu stromčekov, môže odpočívať aj tri - štyri dni. Vtedy však musí byť cesto uložené v uzavretej miske, aby jeho okraje neobschli. "Výsledkom je to, že potom je vláčne a hladké. Ako jemná pokožka," dodáva.

Vo vianočnom období sa najviac pečú hviezdičky, stromčeky, maľované domčeky či zvončeky a prasiatka. V čase Vianoc prinášajú do domov nielen typickú vianočnú vôňu, ale zavesené na stromčeku môžu najkrajším sviatkom vdýchnuť neopakovateľnú atmosféru starých štiavnických uličiek. KVETA FAJČÍKOVÁ, FOTO SME - JÁN KROŠLÁK

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 355
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 933
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 690
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 157
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 871
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 125
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 681
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 618
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu