Medové týždne


Kým sa dokončí výroba a zdobenie jedného kúska tradičného medovníka, vezme sa do ruky priemerne 16 krát. História tohoto pôvodne obradného pečiva siaha do starého Ríma, kde sa pieklo v podobe placiek. V 14. storočí sa jeho výroba rozšírila do Európy, najmä do nemeckého Norimbergu, kde v roku 1530 vznikol prvý medovnikársky cech. Z Nemecka sa v priebehu 16. a 17. storočia dostala aj na naše územie. Medovnikárstvo bolo výsadou slobodných kráľovských miest - napríklad Bratislavy, Bardejova, Banskej Štiavnice, Trnavy.

Medovníky sa nevyrábali tak, ako to poznáme dnes. Medové cesto sa miesilo iba z múky, medu a vody, v drevených sudoch sa nechávalo ležať niekoľko mesiacov až rokov a iba pomaly sa z neho uberalo, pridávali sa voňavé prísady a medovníky sa piekli vtláčaním do drevených foriem.


Je známe, že dcéry medovnikárov dostávali cesto ako svadobné veno, malo teda veľkú hodnotu. A kedy sa z medovnikára stal pernikár? Koncom 19. storočia, keď sa začal med nahrádzať novinkou - repným cukrom. Medovníky sa začali vykrajovať, zdobiť bielou polevou a tak ich poznáme aj dnes.

Popri jablkách a orechoch - symboloch nesmrteľnosti a múdrosti sa stali súčasťou našich najobľúbenejších sviatkov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Redakcia SME online želá všetkým
pokojné a štedré Vianoce.



Autor: mv

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  2. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  3. Probiotiká nie sú len na trávenie
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  7. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  8. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 6 521
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 106
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 264
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 667
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 2 159
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 023
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 807
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 531
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu