Ananás má vysoký obsah enzýmov, najmä bromelínu. Tieto látky zmierňujú rozličné zápaly, zlepšujú trávenie, urýchľujú spaľovanie tukov a zabraňujú tvorbe tukového tkaniva. Kto chce schudnúť, mal by zjesť denne pol čerstvého ananásu (jeden plátok pred každým jedlom). Ananás je aj dobrým zdrojom vlákniny a odporúča sa pri mnohých diétach. Treba ho však jesť čerstvý, lebo konzervovaný je naložený v sladkom náleve, takže jeho účinok nie je dostatočný.
Ananás odvodňuje organizmus a zmierňuje opuchy. Pomáha pri črevných poruchách a hnačke, odstraňuje starecké škvrny. Zároveň zvyšuje hladinu bielkovín v celom organizme. Okrem vitamínov B12 a E obsahuje aj ďalšie vitamíny a minerálne prvky.
Čerstvo vytlačená šťava sa používa pri horúčkovitých ochoreniach, ale aj napríklad pri "morskej chorobe". V krajinách karibskej oblasti, odkiaľ ananás pochádza, ho považujú za afrodiziakum.
(rm)