Hľadať huby už na jar sa oplatí, pretože smrčky a májovky patria medzi desať najchutnejších húb. Sú to krásne huby s fascinujúcou štruktúrou a vynikajúcou dubovo-tabakovou chuťou. Na ich nájdenie je potrebná značná vytrvalosť aj šťastie. Hubári po zime poznajú ten adrenalín, ktorý ich ženie do lesa hľadať poklady. Odmenou za námahu im bude jeden z najvzácnejších pokrmov.Smrčky
Smrčok je jarná huba, veľmi jemnej chuti, cenená labužníkmi po celom svete. Všetky smrčky majú členitý, plástovitý klobúk. Ten máva premenlivú veľkosť a vyskytuje sa v niekoľkých formách. Kto už smrčky videl na fotografii, nemôže si ich viac popliesť. Hádam len s jedovatým ušiakom obyčajným, ale ten má mozgovitý klobúk a nie je taký dutý. Farby plodníc bývajú rozmanité. Američania rozdeľujú smrčky ľahko - na black morel a yellow morel, tak aj ja som si ich rozdelil na smrčky tmavé - napr. smrčok vysoký a kuželovitý a potom svetlé - smrčok jedlý. Delenie je ešte rozsiahlejšie, ale nám postačí toto "gastronomické". Výška huby sa pohybuje okolo 10 - 20 cm. Noha aj klobúk sú duté a lámavé a povrch klobúka je plný rebier a nepravidelných prehĺbenín.
Kedy hľadať
Jednoducho povedané, od marca do júna, keď teplota tri dni po sebe v noci neklesá pod 5 stupňov Celzia a cez deň dosahuje 15 - 20 stupňov Celzia. Smrčky sa snažte hľadať dopoludnia, keď sú ešte pekné, čerstvé a šťavnaté. Pre svoju štruktúru počas dňa rýchlo vysychajú. Tmavé smrčky začínajú rásť o niekoľko týždňov skôr ako svetlé. Na zber nám ostáva ešte smrčok jedlý, smrčok vysoký a obyčajný. Rastú hojne v máji v svetlých listnatých lesoch a na lesných trávnatých čistinách. Môžeme ich však objaviť aj v parkoch a záhradách. Najčastejší býva v teplých a vlhkých lužných lesoch.
Ich ľudové názvy sú: smrček, smrčok, smrž, smarž, maržeľ, smaržľa, smaržľak, smrh, smrha, smrečok, smrekár, smrečkár, po anglicky morel, po nemecky morchel.
Kde hľadať
Smrčok má asi päťročný vývojový cyklus. Preto ak zvyšky plodníc vyhodíte na záhradke a budete nasledujúci rok čakať, že sa tam huby objavia, nestane sa to. Veľmi im pomôže, ak máte doma záhony s mulčovacou kôrou alebo drevnou štiepkou. Smrčky rady rastú na spáleniskách, na okraji lesov, pod jaseňmi, osikami, jelšami alebo pod brestmi. Hlavne si všímajte odumreté a staré stromy, je veľká pravdepodobnosť, že pod nimi nájdete smrčky. Tiež hľadajte na miestach, kde prebehla v krátkej minulosti zmena. Napríklad bol vysekaný les alebo miesta po požiari. To umožňuje vpusteniu svetla a rast smrčkov sa aktivuje. Svetlé smrčky rastú na trávnikoch a železničných násypoch.
S čím hľadať
Najlepší je košík, sieťovka alebo papierové vrecko. Ak zvolíte nepriepustný materiál, zabránite pri hľadaní rozsevu výtrusov, čo by bola škoda pre ďalšiu generáciu húb. Na pátranie si so sebou zoberte palicu, lebo smrčky sa vedia dobre maskovať a hubársky nožík s kefkou, aby ste huby pred uložením do košíka poriadne očistili. Svetlé smrčky často rastú v trsoch a sú menšie. Z diaľky ich prakticky nie je vidieť, lepšie je skloniť sa, a tak pátrať. Huby často prezradí oproti pozadiu biela noha.
Májovky
Druhá výborná jedlá huba, ktorú ľahko nájdeme na lúkach a na okraji lesov, je čírovnica májová alebo májovka. Rád ju chodím zbierať do okolia Záhorskej Bystrice alebo na kopanice v okolí Myjavy. Ak raz ochutnáte polievku z májoviek, už sa tej chuti nebudete chcieť vzdať. Výborná je tiež s vajíčkami, v omáčkach či "pod mäso", ale vhodná je na akúkoľvek úpravu.
Čo hľadať
Klobúk býva široký asi 5 až 12 cm bledej farby, zo spodu s lupeňmi. Noha býva mohutná, skôr kratšia asi 4 až 8 cm. Dužina je jemná a šťavnatá, s veľmi príjemnou chuťou a výraznou vôňou po múke. Májovka rastie od apríla až do júna.
Kde hľadať
Vyskytuje sa na trávnatých miestach, na lúkach, stráňach, poľných cestách, na okrajoch sadov a lesov. Vnútri lesa ju však veľmi nenájdeme. Rastie často v skupinách, kruhoch a pruhoch.
Pozor na možnosť zámeny s jedovatou hodvábnicou veľkou. Tá má ružový výtrusný prach, májovka má výtrusy smotanovobiele.
Tipy a triky
Mrazenie húb
Huby jemne opláchneme, osušíme, poprášime múkou (ale nemusíme) a dáme na tácke zmraziť do mrazničky. Potom si ich rýchlo nasáčkujeme podľa potreby, jednotlivé vrecká označíme dátumom a opäť vložíme do mrazničky. Použiť sa dajú na smaženie, avšak pred použitím huby nerozmrazujeme. Uchovať sa dajú aj podusené a potom zamrazené huby.
Sušenie hub
Vyčistené huby je najlepšie sušiť vcelku na dehydrátore a úplne suché uzavrieť do nádoby. Pred použitím zalejeme na 10 minút horúcou vodou.
Hubársky nožík
Dobrým pomocníkom na hubách vám bude aj hubársky nožík, ktorý má z druhej strany malú kefku. Zvlášť sa hodí pri hľadaní smrčkov.