l olej
l 1 cibuľa
l 2 vajcia
l 100 g strúhaného eidamu
l 50 g strúhaného parmezánu
l 500 g mletého mäsa
l niekoľko väčších plodníc smrčkov
l 1 PL hladkej múky
l voda na podliatie
l soľ, čerstvo pomleté korenie
mletú rímsku rascu
Na oleji usmažíme cibuľku, pridáme mleté mäso a smažíme pár minút. Okoreníme rascou a čiernym korením a podlejeme troškou vody, pridáme múku a podusíme, kým sa voda neodparí. Necháme vychladnúť, primiešame vajcia, syry a soľ. Zmesou naplníme plodnice, poukladáme do zapekacej misky a vo vyhriatej rúre pečieme pri 180 stupňoch Celzia 30 až 40 minút. Huby môžeme pred pečením jemne podliať vodou. K tomu podávame mladé varené zemiačiky s maslom a petržlenovou vňaťou. (Huby nerobíme s iným korením, aby sme neprehlušili ich chuť.)
Talianske rizoto
zo smrčkov
l 250 g smrčkov
l 1 malá cibuľka
l 4 PL repkového oleja
l 350 g ryže arbório (guľatozrnnej)
l 100 ml bieleho vína
l asi 750 ml zeleninového vývaru
l 50 g masla
l 50 g parmezánu
Cibuľku najemno nakrájame a osmažíme na olivovom oleji, vmiešame ryžu a opečieme ju do sklovita, podlejeme vínom. Keď sa víno vyparí, pridáme vývar a podusené, na malé kúsky nakrájané smrčky. Za stáleho miešania varíme asi 20 minút. Dve minúty pred dovarením vmiešame syr a maslo. Posolíme a okoreníme.
Smrčkové chlebíky
l 250 g smčkov
l 3 PL masla
l čerstvo pomleté čierne korenie
l 2 PL smotany
l 4 hrubšie krajíčky chleba
l 40 g tvrdého sýra
l soľ
Natenko pokrájané smrčky udusíme na masle, okoreníme, osolíme a pred dokončením podlejeme smotanou. Premiešame. Zmesou plníme chlebíky, z ktorých sme čiastočne vydlabali striedku, posypeme strúhaným syrom a v rúre krátko zapečieme pri 150 stupňoch Celzia alebo do zlatista.
Májovky po maďarsky
l 750 g májoviek
l 90 g masla
l 500 ml smotany
l 2 väčšie cibule
l soľ
l 2 lyžice hladkej múky
l 2 ČL mletej papriky
l 2 PL petržlenu
l 4 vajcia
l toastový chlieb
Huby nakrájame na plátky a dusíme na jemne nakrájanej, dozlata osmaženej cibuľke, ochutenej paprikou, petržlenom a soľou. Keď sa voda odparí, zaprášime múkou, zalejeme smotanou a povaríme. Podávame s vajíčkami upravenými ako volské oká a s opečenými toastami.
Májovková polievka
l 500 g májoviek
l 1 najemno posekaná cibuľa
l 50 g masla
l 2 PL múky
l soľ
l korenie
l 1 ČL červenej mletej papriky
l Petržlenová vňať
l 1 ČL rasce
l 4 PL oleja
l voda
Májovky nakrájame na rovnaké kúsky, osmažíme ich asi 10 minút na cibuľke s olejom, posolíme a okoreníme, pridáme rascu a podlejeme 1,5 litra vody. Varíme do mäkka. Urobíme si zápražku z masla, múky a papriky, zahustíme ňou polievku a pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťkou. Výborná je aj s cestovinou, tzv. mrveničkou alebo krupicovými knedličkami.