Radi sa v každodennom zhone zastavíte, aby ste si vychutnali šálku voňavého krémového espressa, ktoré pohladí vaše zmysly a naštartuje váš mozog? Potom by ste mali vedieť, že si ho môžete dopriať nielen v obľúbenej kaviarničke, ale i v pohodlí pohovky svojej obývačky. Jediné, čo potrebujete, je kvalitná káva a espresso stroj.
Príprava espressa patrí medzi najšetrnejšie a najzdravšie. Trvá iba niekoľko sekúnd, kým vysoký tlak horúcej vody vyextrahuje z mletých pražených zrniek jedinečnú vôňu, lahodnú chuť a krémovú penu, ktorá sa na hladine udrží niekoľko minút. Spôsob prípravy zostal nemenný dlhé desaťročia - výrobcovia strojov na prípravu espressa sa však snažia ponúknuť automatiku a jednoduchosť prípravy.
Čerpadlo alebo manuál?
Existujú dva spôsoby, ako vytvoriť tlak vody pri prechode kávou. Buď sa o to postaráte manuálne, alebo necháte za seba pracovať miniatúrne elektrické čerpadlo, ktoré pod 15-barovým tlakom preženie vodu cez kávu utlačenú v kovovom sitku. Prvý variant ponúka kompletnú kontrolu nad prípravou, no vyžaduje skúsenosti a cit. Preto sa s týmto riešením stretnete iba pri drahších strojoch pre baristov-fajnšmekrov.
Naopak, čerpadlo robí svoju prácu automaticky a zaistí, aby bol tlak rovnomerný počas celej prípravy. Keďže ide o najcitlivejšiu súčasť espresso stroja, cena napovie, akú životnosť môžete očakávať. Kým najlacnejšie stroje poslúžia pri každodennej príprave dvoch porcií espressa 2 - 3 roky, drahšie zariadenia znesú i intenzívnu 15- či 20-ročnú prevádzku. Ak s espressom iba začínate, úspora je rozumná cesta. Ak si však chcete vychutnať kvalitu a s domácou prípravou to myslíte vážne, investícia je na mieste.
Teplota je kľúčová
Aby sa z kávy uvoľnilo maximum chutí a vône, je dôležité, aby boli všetky súčasti poriadne predhriate. Preto sú špičkové stroje vyrobené z drahých farebných kovov s vysokou tepelnou vodivosťou, ktorých použitie sa odráža i na cene stroja. V hre je potravinársky hliník, mosadz či meď.
Lacnejšou alternatívou je nehrdzavejúca oceľ s ušľachtilou povrchovou úpravou, ktorá je, žiaľ, často kombinovaná s plastmi tam, kde to najmenej očakávate. Pákový stroj môže mať plastové odtokové kanály, plnoautomat dokonca i sparovaciu komoru. Čím drahšiu kávu na prípravu použijete, tým viac sa kompromisy prejavia na výsledkoch.
Aby bola teplota vody stála i pri príprave väčšieho objemu porcií, stroje sú zväčša vybavené jednotkou "termoblok", ktorá sa postará o to, aby teplota vody zotrvávala v optimálnom rozmedzí.
Zrnková či mletá?
Spôsob manipulácie s kávou určí mieru pohodlia a jednoduchosť prípravy. Plnoautomat dokáže pred samotnou prípravou zrnkovú kávu namlieť, nadávkovať podľa nastavení do sparovacej komory a utlačiť, prípadne predspariť, aby sa uvoľnilo viac vône. Naopak, pri manuálnom pákovom stroji musíte počítať s tým, že kávu musíte vopred zomlieť na mlynčeku (či už doma, alebo v predajni), nadávkovať a utlačiť ju tak, aby bolo výsledné espresso čo najlepšie.
Kapsuly a lisované porcie neprehliadnite
Existujú dve ďalšie riešenia, ktoré zaujmú svojou jednoduchosťou. Prvým je kapsulový systém, ktorý ponúka čistú a rýchlu prípravu. Zomletá káva prichádza do sparovacej komory stroja v plastovom obale, ktorý sa perforuje a extrahuje tlakom horúcej vody. Odpadom sú opäť kapsuly - tentoraz so sparenou kávou. Výhodou je rýchlosť prípravy, bezúdržbovosť stroja a jednoduchosť obsluhy - bariérou však môže byť obmedzená ponuka káv a vyššia cena porcií. Tieto stroje sú obľúbené hlavne v kanceláriách, kde môžete použiť i kapsulu s čajom, sušeným mliekom či bujónom.
Tých náročnejších oslovia lisované porcie mletej kávy, ktoré sa vkladajú do sparovacej komory namiesto mletej kávy. Sú vopred optimálne namleté, utlačené a zapuzdrené do papierového obalu.
Speňovanie mlieka
Príprava latte či cappuccina vyžaduje, aby ste kávu doplnili o zohriate či napenené mlieko. Pre jeho prípravu sa používa sparovacia tryska, ktorá dopraví horúcu paru do vychladeného mlieka. Kontrola teploty je dôležitá - ak je para príliš horúca, mlieko "zhorí" a jeho chuť zničí celý nápoj. Najlacnejšie stroje môžu mať s prípravou trochu problém.
Speňovanie vyžaduje pri štandardnej tryske skúsenosti a nie vždy je výsledok rovnaký. Preto je zaujímavým doplnkom tryska pre autocappuccino, ktorá sa postará o rovnomernú kvalitu. Hadička zaistí prívod chladeného mlieka a výstupná tryska ponúkne podľa nastavenia horúce mlieko či penu. Príprava je triviálna a vďaka kovovej nádobke môžete mlieko skladovať v chladničke.
Zásobník na vstupe i výstupe
Keďže domáce espresso stroje sa nepripájajú k rozvodu vody, vybavené sú plastovým zásobníkom na vodu. Objemy sú rôzne a v niektorých prípadoch sú doplnené o pachový či zmäkčujúci filter. Ak pripravujete jedno či dve espressá v jednej dávke, objem nerozhoduje. Hneď, ako je v rodine viac konzumentov, môže ísť o dôležitý parameter. Voda je potrebná na preplachovanie, predhrievanie, sparovanie i speňovanie. Dolievanie je zväčša nepohodlné.
Prehliadnuť netreba ani objem výstupného zásobníka pod odkvapkávacou mriežkou. Mechanizmus parnej trysky zväčša podlieha samočisteniu, ktorého výsledkom je voda pritekajúca do nádobky. Ak sa naplní prirýchlo, musíte prípravu nápojov prerušiť.
Rôzna úroveň komfortu
Elektronické ovládanie nahradí mechanický prepínač tlačidlami. Znamená to, že pri príprave espressa namiesto otáčania prepínacím ventilom použijete tlačidlo. V základnej konfigurácii je príprava espressa rovnako náročná, s doplnkovými funkciami však možno očakávať viac.
Vopred nastavené objemy šálok zaistia, aby ste prípravu nemuseli ukončovať tlačidlom manuálne. Ak pretečie kávou nastavený objem vody, príprava sa automaticky ukončí.
Ak je stroj vybavený mlynčekom, môžete počítať vždy s čerstvou porciou mletej kávy. Žiaľ, teplo sálajúce zo stroja a slabé utesnenie pred okolitou atmosférou i tak spôsobia pokles kvality. Výhodou je, že stroj dokáže kávu dávkovať - nastavíte silu espressa a o "váženie" sa postará sám.
Stroje doplnené o kanvicu dokážu v jednom cykle pripraviť desiatku porcií espressa tak, aby ste ho mohli následne rozliať do šálok.
Cena - odrazový mostík?
Pitie espressa je rovnakou záľubou ako vychutnávanie kvalitného vína či pestovanie športov. Každá z nich je taká drahá, ako dovolíte - pôžitok a uspokojenie však môžete dosiahnuť rovnaké. Lacný stroj vás prenesie z kaviarne do obývačky, drahý otvorí cestu k jemným chutiam a silným vôňam, ktoré dosiahnete iba s kvalitnými odrodami kávy. Rozhodnutie je vždy na vás.
Naše tipy
Krups XP4000
Jednoduchý a nenáročný domáci stroj z dielní KRUPS na prípravu espressa váš rozpočet príliš nezaťaží a dopraje vám voňavé krémové espresso bez akýchkoľvek predchádzajúcich skúseností. Počítať môžete s pohodlnou a jednoduchou obsluhou, mletie kávy si však musíte zabezpečiť v predajni alebo v mlynčeku, ktorý si dokúpite samostatne. Pripravovať môžete jednu či dve porcie espressa súčasne, ktoré speneným či zohriatym mliekom premeníte na ktorýkoľvek z obľúbených kávových nápojov. Chod je pomerne tichý, stroj na linke nezaberie mnoho miesta, odradiť však môže slabší výkon speňovania a malý objem odpadovej nádoby. Dobrou správou je, že stroj si poradí i s porciovanou kávou v baleniach E.S.E.
Cena: 3490korún
Hodnotenie:
+ jednoduchá obsluha a údržba
+ krémové espresso bez skúseností
+ spoľahlivosť
- slabší výkon speňovania
Lavazza Blue LB1000
Stroj svojou koncepciou pripomína samoobslužný automat, ktorý je navrhnutý tak, aby odolal intenzívnemu náporu pri používaní. Káva sa vkladá do sparovacej komory v kapsuliach a o prípravu espressa sa postará automatika. Nastaviteľná výška podstavca umožňuje použitie vysokých nádob, kapsulový systém minimalizuje nutnosť údržby. Dobrou správou je, že kvalita kávy dokáže osloviť a pri každom pokuse o prípravu dosiahnete rovnaký výsledok. Stroj si hravo poradí so speňovaním mlieka a kapsuly sú dodávané nielen s mletou kávou, ale i so sušeným mliekom, čajom, ražnou kávou či bujónom. Rýchle nahrievanie a robustnosť sú zárukou všestrannosti, limitom je však obmedzená ponuka kapsúl a ich cena pohybujúca sa na hranici 15 korún za porciu.
Cena: 16 660 korún
Hodnotenie:
+ vysoká kvalita espressa
+ triviálna obsluha, vysoká zaťažiteľnosť
+ bezproblémové speňovanie
- obmedzená ponuka kapsúl
AEG Caffé Grande 6400
Plne automatický stroj s vami komunikuje v češtine a vďaka prehľadnému menu a dobrému značeniu tlačidiel nadobudnete pri obsluhe istotu. Zomelie kávu, zaistí jej dávkovanie podľa želania a pripraví naraz nielen jedno či dve espressá, ale vďaka tepelne odizolovanej kanvici až 10. Problémy mu nerobí ani speňovanie mlieka. Stroj je navrhnutý tak, aby dokázal ušetriť čas tam, kde treba v krátkom čase pripraviť mnoho porcií espressa - či už pri raňajkách početnej rodiny, alebo pri oslavách. Komplikovaný mechanizmus sparovacej komory je síce vyhotovený z plastu, kedykoľvek ho však môžete demontovať, aby ste ho vyčistili. Dobrou správou je, že môžete počítať i s účinným nahrievaním šálok.
Cena: 35 000 korún
Hodnotenie:
+ rýchla a pohodlná príprava
+ nastaviteľnosť a prehľadné ovládanie
+ inteligentné riadenie prípravy
- plastová sparovacia komora
Francis Francis X1
Dizajnérsky elegán osloví nielen svojím vyhotovením, ale i spoľahlivosťou čerpadla pre dlhodobé intenzívne nasadenie v domácnosti. Mosadzný bojler sa postará o rovnomernú a kontrolovanú teplotu vody, dvojica pák ponúka možnosť použitia mletej či porciovanej kávy balenej systémom E.S.E. Ovládanie síce dýcha minulosťou, ide však o efektívne a praktické riešenie pre všedný deň. Stroj osloví každého, kto chce bez veľkej investície dosiahnuť kvalitné espresso s rozoznateľnými odtieňmi kvality z plantážnych káv. Počítať je možné i so speňovaním mlieka, bez ktorého sa pri príprave latte či cappuccina nezaobídete. Poteší každého, kto to s kvalitným espressom myslí skutočne vážne.
Hodnotenie:
+ skvelý dizajn
+ vysoká spoľahlivosť čerpadla
+ mosadzný bojler
+ pohodlné ovládanie bez kompromisov