Egreše a josty

Egreše majú v každej záhrade osobité miesto a hoci na trhu ich často nenádjete, patria medzi najzdravšie čerstvé ovocie. Vynikajúcu chuť má aj josta, kríženec, ktorý sa na "jedálničku" objavil len nedávno.

Egreše majú v každej záhrade osobité miesto a hoci na trhu ich často nenádjete, patria medzi najzdravšie čerstvé ovocie. Vynikajúcu chuť má aj josta, kríženec, ktorý sa na "jedálničku" objavil len nedávno.

Egreše

Prvé záznamy o pestovaní egrešov pochádzajú z 15. storočia z oblasti pri Moskve, ale pestovali ich už skôr, v kláštoroch na území dnešného Ruska. V Európe sa rozšírili v druhej polovici 16. storočia najmä vo Francúzsku. Už vtedy poznali viac ako 70 odrôd. O 50 rokov neskôr bolo známych viac ako 700 odrôd. Stromkové egreše sa začali "vyrábať" v Česku v druhej polovici 19. storočia, keď sa na ríbezľu zlatú štepil egreš. Presný názov ovocia znie egreš obyčajný, po česky angrešt alebo srstka obecná, po anglicky goosberry, po nemecky Stachelbeeren.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Rozšírenie

Rastie divo v celej Európe, vo východnej a juhovýchodnej Ázii a v Severnej Amerike. Veľa som ho zbieral v lesoch okolo Ružomberka spolu s divými ríbezľami. Tieto divorastúce plody sú malé, asi do 1 cm a menej aromatické ako šľachtené, no sú veľmi chutné. Vyšľachtené odrody sa pestujú po celom svete, vo veľkom na Novom Zélande, v Kalifornii, Francúzsku, Anglicku, kde už vyšľachtili odrodu aj bez tŕňov, ale aj v susedných Čechách.

Vzhľad

Egreš je viacročná rastlina, krík vysoký až 1,5 metra. Na šírku máva zvyčajne do 1 metra. Dožíva sa 4 - 8 rokov. Plody sú dlhé do 4,5 cm a široké 1,5 cm rôznych tvarov: guľatý, oválny, vajcovitý, obrátenovajcovitý, hruškovitý či nepravidelný.

Využitie

Tvrdé plody egrešov sa hodia do koláčov, zrelé plody sú výborné na prípravu štiav, lekvárov i na prípravu vína. Detoxikujú organizmus, a to hlavne mozog, prečisťujú a zbavujú črevá od toxínov, majú odvodňujúce a močopudné účinky, podporujú rast vlasov a zdravú pokožku, posilňujú cievy a väzivové tkanivá, obsahujú vitamín A, vitamín B1, B2, vitamín C a tiež aj vápnik, fosfor a železo.

SkryťVypnúť reklamu

Pestovanie

Egreš má rád humózne a priepustné pôdy a u nás sa jeho pestovanie delí do štyroch zón vhodnosti pestovania. Pestovať sa môže až do nadmorskej výšky 500 metrov, ba aj vyššie, no už iba na chránených miestach.

Josta

Josta je úspešný medzidruhový kríženec vyšľachtený len nedávno, v 70. rokoch v Nemecku, ktorý si ihneď získal obrovskú popularitu. Josta bola získaná opelením kvetu čiernej ríbezle peľom z egreša. Za úspech vďačí svojej chuti. Jej vynikajúca sladká chuť je z oboch - z čiernych ríbezlí, ale aj z egrešov. Dá sa v nich nájsť aj stopa čučoriedok, hrozna a kiwi. Plody sú veľké až do 2 cm, čo je v porovnaní s ríbezľami veľká výhoda. Názov josta má po svojich rodičoch: Johannisbeere - ríbezľa a Stachelbeere - egreš. Je to krík podobne veľký ako egreš. Plody začínajú mať už na druhý rok a sú podobne ako egreše samoopelivé. Plody sú spočiatku zelené a keď dozrejú, menia sa na tmavofialové až čierne. Spracovanie je podobné ako u egrešov, buď priamo, alebo na zaváranie, marmelády, pečenie či na šťavy. Ďalšou výhodou josty je, že si vzala od svojich rodičov väčšinu dobrých vlastností. Nemá toľko chorôb ako egreš a nemá takú kyslastú chuť ako ríbezle. Obsahuje taktiež obrovské množstvo vitamínu C.

SkryťVypnúť reklamu

Egrešovo-broskyňový džem

  • 500 g egrešov
  • 500 g žltých broskýň (po odkôstkovaní)
  • 1 vrecko pektínu 3:1
  • 300 g ovocného cukru

Z egrešov odstránime stopky a zvyšky kvetov. Nadrobno ich nakrájame. Oblanšírujeme broskyne (na chvíľu ich ponoríme do vriacej vody a ihneď schladíme v studenej vode) ošúpeme, rozpolíme, odkôstkujeme, pokrájame na drobno. V cukre zmiešame pektín a primiešame k ovociu. Za stáleho miešania privedieme do varu a za stáleho miešania varíme 3 minúty. Odstránime penu a plníme džemom vysterilizované poháre. Uzatvoríme a obrátime na 5 minút hore dnom.

Egrešový koláč s polevou

Cesto

  • 4 vajcia
  • 300 g práškového cukru
  • 8 lyžíc oleja
  • 450 g hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • šálka vody
  • 200 g očistených egrešov

Poleva

SkryťVypnúť reklamu
  • maslo vymiešané s práškovým cukrom
  • kúpená čokoládová poleva

Vajcia vyšľaháme s cukrom, po lyžiciach pridávame olej, múku zmiešanú s kypriacim práškom a ovocnú šťavu. Cesto rozotrieme na papier na pečenie, ktorým je vystlaný plech. Pridáme osušené egreše a vložíme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme na 200 oC asi 20 minút alebo do zlatista. Po vychladnutí koláč potrieme vymiešaným maslom s práškovým cukrom. Na záver koláč polejeme čokoládovou polevou.

Mätovo-egrešová marmeláda

  • 1 kg očistených zelených egrešov
  • 1 liter vody
  • šťava z 2 menších citrónov
  • 1 kg cukru
  • 50 g mätových lístkov
  • 10 lístkov šalvie

Egreše rozpolíme a povaríme spolu s citrónovou šťavou vo vode, všetko na miernom ohni, prikryté asi 20 minút. Pridáme cukor a povaríme odokryté za stáleho miešania. Vzniknutú penu odstraňujeme priebežne. Po 10 minútach urobíme skúšku tuhnutia na tanieriku. Ak ostane tuhý povlak, je marmeláda hotová. Ak netuhne, varíme ďalej a skúšku opakujeme vždy po 5 minútach. Potom vhodíme do marmelády posekané lístky mäty a nadrobno posekané lístky šalvie a premiešame.

SkryťVypnúť reklamu

Egreše v rume

  • 500 g očistených egrešov
  • 1/4 l vody
  • 6 cm palička škorice
  • biely rum

Povaríme vodu s cukrom a egreše so škoricou vhodíme do odstavenej vody. Nechame stáť cez noc a na druhý deň plníme do pohárov. Poslednú štvrtinu dolejeme rumom a poháre uzavrieme a potrepeme, aby sa tekutiny premiešali.

Egreše s rozmarínom

  • 1 kg nie úplne zrelých očistených egrešov
  • 2 rozmarínové vetvičky
  • 200 g cukru
  • 3/4 litra mätového čaju

Rozmarín, mätový čaj a cukor povaríme 1 minútu, pridáme egreše a varíme 2 minúty. Ihneď plníme do pripravených pohárov a uzavrieme.

Teľacie mäso s egrešmi

4 porcie

  • zväzok zeleniny na polievku
  • 1,5 kg teľacej hrude nasekanej na kusy
  • 500 g zelených očistených egrešov
  • 1 palička škorice
  • šupka z chemicky neošetreného citrónu
  • 400 ml bieleho vína
  • 4 žĺtky
  • 50 g malsa
  • 4 PL cukru
  • biele korenie
  • 2 PL petržlenovej vňate
  • 2 litre osolenej vody
  • soľ

Očistenú polievkovú zeleninu nakrájanú na menšie kusy dáme variť do hrnca so slanou vodou. Privedieme do varu. Mäso umyjeme a pridáme do polievky a pomaly varíme hodinu na slabom plameni. Medzitým dáme do iného hrnca egreše, biele víno, škoricu, cukor a šupku z citróna a podusíme spolu 10 minút na slabom plameni. Egreše, škoricu a citrónovú šupku vyberieme z hrnca. Uvarenú šťavu zmiešame šľahaním metličkou so 4 žĺtkami. Pridáme uvarené egreše a udržujeme teplé. Teľaciu hruď vyberieme z polievky, odkostíme a mäsko pokrájeme na kocky. V panvici ho na masle opražíme do zlatista z každej strany, osolíme, okoreníme a pridáme do egrešovej omáčky. Posypeme petržlenovou vňaťou a podávame s ryžou alebo opekanými zemiakmi.

SkryťVypnúť reklamu

Prosový koláč s egrešmi

  • 180 g prosa
  • 50 g prosa
  • 350 ml vody
  • 500 g očistených egrešov
  • 60 g lieskovcov
  • 50 g masla
  • 100 g medu
  • 4 PL hrozienok
  • 3 žĺtky
  • kôra z jedného citrónu
  • 1/4 ČL mletej škorice
  • 3 bielky
  • forma na pečenie asi 26 cm

180 g prosa prelejeme horúcou vodou v site a vhodíme do vriacej vody. Varíme 2 minúty na slabom plameni a potom necháme na sporáku bez ohňa 15 minút odstáť, až kým sa tekutina nevpije. Druhú časť prosa - 50 g - pomelieme (môžeme použiť aj hotovú kúpenú múku z prosa), polovicu lieskovcov nasekáme, zvyšok nasekáme na lupene a odložíme. Vymastíme formu a predhrejeme rúru na 20 oC. Maslo pokrájame a necháme ho rozpustiť na horúcom prose. Primiešame med, hrozienka a žĺtka. Prosovú múčku, posekané lieskovce, nastrúhanú citrónovú kôru, škoricu a egreše premiešame a vmiešame k prosu. Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme sneh a jemne ho primiešame k prosu. Masou naplníme formu a posypeme zvyšnými lieskovcami. Pečieme na spodku rúry 40 - 50 minút, kým vrch nezhnedne. Ak by vrch tmavol prirýchlo, prikryjeme ho na 20 minút papierom na pečenie.

SkryťVypnúť reklamu

Muffiny s jostami

  • 200 ml oleja
  • 160 g cukru
  • 3 vajcia
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • mlieko
  • 200 g očistenej josty

Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, vhodíme josty a nalejeme do vopred vymastených a vysypaných formičiek. Pečieme v predhriatej rúre asi 25 - 30 minút pri teplote 190 oC.

Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, špičkový foodstylista

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 17 388
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 10 108
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 4 914
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 3 722
  5. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 3 510
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 389
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 2 045
  8. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 1 763
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu