oblastiach južného Slovenska.Baklažán je jednoročná kríčkovitá rastlina. Dorastá do výšky 0,4 až 1 metra. Konzumnou časťou sú plody. Majú vajcovitý až hruškovitý tvar. Hladká pokožka býva sfarbená do biela, tmavofialová až čierna, v závislosti od odrody. Dužina je bielej až zelenkastej farby. Obsahuje drobné semená.
Najvhodnejšie na pestovanie baklažánu sú piesočnato-hlinité pôdy s vysokým obsahom humusu. Vyžaduje si hnojenie organickými hnojivami, preto sa na jeseň zapracúva do pôdy maštaľný hnoj. Baklažán má vysoké nároky na teplo. Najlepší rast a vývoj dosahuje, keď nočné teploty neklesajú pod 14 °C a denné teploty vystupujú nad 30 °C. U nás sa najčastejšie pestuje z priesad. Semená sa vysievajú od polovice marca do sadbovačov vo vykurovanom fóliovníku alebo v skleníku. Predpestované, zdravé a otužené priesady sa vysádzajú v druhej polovici mája až začiatkom júna do sponu 0,4 x 0,4 metra. Počas vegetácie rastliny pravidelne zavlažujeme. Dôležité je aj odburiňovanie a pravidelná okopávka, najmä po závlahe.
Na jednej rastline je vhodné ponechať maximálne päť plodov. To nám zabezpečí kvalitné, veľké a dobre vyzreté baklažány. Zberajú sa v auguste až septembri. Správne vyzretý plod má príjemnú sladko-korenistú chuť. Prípadnú horkosť spôsobuje nedostatok vody počas pestovania, prezretie plodu alebo pestovanie pri veľmi vysokých teplotách.
Ján Červenka