Ríbezle červené, biele alebo len čierne. Toto drobné ovocie práve dozrieva, tak neváhajme a užime si ho do sýtosti. Zároveň si doplníme vitamín C v tele, pretože ríbezle ho obsahujú veľké množstvo.
História ríbezlí je krátka, aspoň čo sa týka dochovaných záznamov. Ten najstarší pochádza z Mattioliho Herbára (okolo roku 1560), kde sa o ríbezliach píše ako o liečivej rastline. Ľudovo sa im hovorilo aj "víno svätého Jána", pravdepodobne preto, lebo plody ríbezlí dozrievajú práve v období, keď má v kalendári meno Ján (24. 6.). V nemčine aj meno stále ostalo "Johannisbeere", teda Jánove bobule. Pre ovocie sa ríbezle pestujú až od 19. storočia, takže ľudstvu chvíľu trvalo, kým si zvyklo na ich sladkokyselkavú chuť. Dnes rozlišujeme ríbezle červené a čierne, ďalej biele a ružové, ktoré sú však odvodené od červených a nie sú samostatným druhom.
Červené ríbezle
Ich chuť je zo všetkých ríbezlí najkyslejšia. Platí tu však - čím dlhšie necháme ovocie na kríku, tým bude sladšie. Minulý rok sa mi podarilo obrať ríbezle až 31. októbra - bol veľmi teplý rok - a naozaj sa to oplatilo. V tom čase už boli dozreté aj plody bazy čiernej a podaril sa mi úžasný rôsol, ktorého recept prikladám.
Biele ríbezle
Sú sladšie ako červené, sú voňavejšie a úžasne sa hodia ako poživateľná dekorácia na dezerty. Robia sa z nich marmelády, víno a čatní.
Čierne ríbezle
Sú naozajstnou vitamínovou bombou. Plody obsahujú veľké množstvo vitamínu C (ale len vtedy, ak ich tepelne neupravíme), provitamín A, vitamíny skupiny B, kyselinu listovú. Zo všetkých bobuľových plodov majú najvyšší podiel ovocných kyselín, ktoré štartujú v tele látkovú výmenu. Pri skúmaní plodov zvíťazili čierne ríbezle čo do obsahu zdraviu prospešných látok nad jablkami, marhuľami, banánmi, malinami, jahodami či hroznom.
Zdraviu prospešné látky
Ríbezle obsahujú mnoho organických kyselín, pektín, triesloviny, vitamín C, provitamín A, biotín, vitamíny skupiny B ako niacin, ktorý je dôležitý na nervy, kyselinu pantotenovú ako výživu na zdravé a pekné vlasy a pleť a tiež draslík, ktorý prenáša živiny, ďalej obsahuje veľké množstvo železa pre krvotvorbu a minerálne látky zlepšujúce funkciu činnosti srdca ako horčík a mangán.
Použitie
Z ríbezlí zbierame plody, listy a semená čiernych ríbezlí. Plody nám pomôžu pri nachladnutí proti kašlu. Vylepšujú chuť nápojov. Olej zo semien pomáha ženám pri bolestivej menštruácii a pri problémoch v prechode. Obsahujú veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre ľudský organizmus. Listy pomáhajú proti zápalom v ústnej dutine, zápalom kĺbov, reume, proti kŕčom, nachladnutiu, hodia sa na dezinfekciu močových ciest a liečbu močových kameňov.
Ak trpíte častými nachladnutiami, tak tu je recept, ktorý vám pomôže:
Z 2-4 gramov listov si pripravíme čaj (asi 150 - 200 ml horúcej vody) a necháme lúhovať 10 minút. Takýto čaj prečistí organizmus a pomôže proti zápalom v tele. Pijeme trikrát denne. Zbierame len mladé listy bez chorôb a postrekov! A tu je ešte jeden recept proti chrípke, ktorá nás môže prepadnúť v zime: Odstopkované bobuľky čiernych ríbezlí dáme do pohára a zalejeme kvalitným včelím medom. Pohár uzavrieme a držíme v chladničke. Takto si ríbezle uchovajú vitamín C, ktorý nám v zime príde vhod.
Rozšírenie
Divorastúce ríbezle možno nájsť vo vlhkých krovinách a vlhkých lesoch a bažinách od nížin až do podhorských oblastí skoro v celej Európe a severnej Ázii. U nás som ich zbieral v okolí Chočských vrchov a keď som prespával na privátoch, tak som mal pocit, že snáď každý si vyrábal ríbezľové víno (v päťlitrových pohároch s pridaním cukru, lebo divé odrody sú trpkejšie a málo sladké), práve z týchto divorastúcich ríbezlí. Dnes sa v záhradách pestujú aj vo vyšších nadmorských výškach. Poznáme viac ako 50 odrôd ríbezlí vhodných na pestovanie v našej zemepisnej šírke.
Tipy a triky
Ak zmrazujeme ríbezle, tak ich predtým odstopkujeme, umyjeme, osušíme a posypeme jemným kryštálovým cukrom, necháme 2 hodiny odležať a až potom zmrazujeme. Po rozmrazení sa z nich kaša určite neurobí.
Celkové účinky ríbezlí na organizmus:
- chránia bunky proti voľným radikálom, posilňujú imunitu
- pozitívne ovplyvňujú látkovú výmenu v bunkách
- chránia sliznice
- posilňujú peristaltiku čriev
- osviežujú organizmus
- podporujú krvotvorbu
- podporujú činnosť srdca
- podporujú chuť do jedla
- zlepšujú trávenie
- posilňujú imunitu a chránia sliznice
Bowle
Ríbezle veľmi chutia naložené v rume. Bowle sme už asi všetci ochutnali, možno aj bolesť hlavy po ňom, ale nevedeli sme, ako sa pripravuje. Tak tu je recept. Do päťlitrového pohára od uhoriek dáme ríbezle, zasypeme kryštálovým cukrom a zalejeme rumom. Potom pridávame ďalšie ovocie, podľa toho ako dozrieva - jahody, egreše, marhule, broskyne višne a nakoniec končíme slivkami. Na bowle nemusíte čakať až do posledného druhu ovocia, dá sa konzumovať už po uložení prvej vrstvy!
Koláč s červenými ríbezľami
Cesto
- 200 g masla
- 4 žĺtky vyšľahané do penista
- 140 g cukru
- 350 g polohrubej múky
Plnka
- 300 g očistených červených ríbezlí
Na sneh
- 4 bielky
- 200 g cukru
Z ingrediencií (okrem ríbezlí) vymiešame, vylejeme na vymastený vysoký plech cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry. Na poloupečený koláč rozložíme ríbezle a prikryjeme ich vrstvou snehu vyšľahaného z bielkov a cukru. Necháme dopiecť a s chuťou zjeme.
Sardinky s ríbezľami
- 450 g čerstvých alebo rozmrazených a vypitvaných sardiniek
- 2 PL rôsolu z červených ríbezlí
- Nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 2 PL polosuchého sherry
- Soľ a korenie
- 4 PL posekanej petržlenovej vňate
- Štvrťky citróna na oblohu.
Rúru vyhrejeme a zapneme gril. V malej nádobe zmixujeme ríbezľový rôsol s citrónovou kôrou a sherry. Ryby na boku narežeme niekoľkými diagonálnymi rezmi a dovnútra rýb aj zárezov votrieme soľ a korenie. Potom do zárezov votrieme aj ríbezľovú zmes a pečieme na grile, v rúre alebo vonku na drevennom uhlí 8 - 10 minút. Občas otočíme, podávame so štvrťkami citrónov.
Likér z čiernych ríbezlí
- 2 kg čiernych ríbezlí
- 400 - 500 g cukru
- 1 fľaša vodky
Ríbezle preberieme, opláchneme, necháme odkvapkať, očistíme od stoniek a dáme do pohára od uhoriek, bobule rozmačkáme, napríklad tlačidlom na zemiakové pyré, posypeme cukrom, zamiešame a zalejeme vodkou. Pohár previažeme plátnom a necháme stáť 3 týždne. Potom scedíme, prepasírujeme ovocie, do likéru, zamiešame a lejeme do fliaš. Dobre uzavrieme. Odporúčame konzumovať obozretne.
Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, špičkový foodstylista