Ružičkový kel je nenáročný a zdravý

Ružičkový kel je najmladšou zeleninou zo skupiny hlúbovej zeleniny. Patrí medzi najbohatšie zeleninové zdroje vitamínu C.

Ružičky sa zberajú od konca septembra.Ružičky sa zberajú od konca septembra. (Zdroj: ARCHÍV)

Obsahuje aj vitamíny skupiny B, vitamín A, vitamín E, vitamín PP či vitamín U, ktorý veľmi blahodárne pôsobí na liečbu vredov, pri zápaloch dvanástorníka a ochoreniach hrubého čreva. Minerálne látky sú v ňom zastúpené najmä vápnikom, draslíkom, sodíkom, fosforom, horčíkom, železom. Obsahuje aj aminokyseliny ako metionín, lyzín, fenylalanín, treonín, leucín, tryptofán a ďalšie, ktoré sú nenahraditeľné pre ľudský organizmus.

Ružičkový kel patrí medzi zeleniny nenáročné na pestovanie. Vyhovujú mu aj vyššie, vlhšie polohy s chudobnejšími pôdami. Zdravé a dobre vyvinuté priesady ružičkového kelu sa vysádzajú od konca mája až do začiatku júna. Najvhodnejší spon výsadby je 0,6 x 0,6 metra, pri mohutnejších odrodách aj 0,7 x 0,7 metra. Môže sa vysádzať aj medzi uhorky a kríčkovú fazuľku, lebo sa vzájomne podporujú pri pestovaní. Po ich zbere sa rast ružičkového kelu zintenzívni.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Počas vegetácie sa porast pravidelne odburiňuje, okopáva a zavlažuje. Žlté a poškodené listy sa pravidelne odstraňujú, čím sa zabraňuje výskytu rôznych ochorení. Začiatkom septembra je dobré zaštipnúť vegetačný vrchol rastliny. Podporí sa tým tvorba a vyzrievanie ružičiek. Ružičky sa začínajú zberať od konca septembra, keď dosiahli priemer 15 až 50 milimetrov. Zberajú sa postupne podľa potreby počas celej zimy. Kel ružičkový je mrazuvzdorný a prezimuje na hriadke počas celej zimy.

Kel ružičkový je chutnou a hodnotnou potravinou, najmä počas zimných mesiacov, keď je čerstvých vitamínov pomenej. Patrí medzi ľahko stráviteľné zeleniny, a preto sa uplatní pri rôznych diétach. Najčastejšie sa pripravuje varený, dusený či zapekaný, do polievky alebo prívarku a ako príloha k jedlám. Ružičky sa majú variť v dostatočnom množstve vody. Na začiatku varenia necháme nádobu odokrytú, aby sa odparili sírne aromatické látky.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Ján Červenka

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 17 753
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 10 081
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 4 882
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 3 744
  5. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 3 540
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 393
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 2 053
  8. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 1 787
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu