pochúťkou bez cukru. Sušené ovocie, zeleninu, huby a vňate môžeme v domácnosti získať rozličným spôsobom. Malé množstvá niektorých surovín usušíme za teplého počasia na slnku (huby, vňate), v elektrickej alebo plynovej rúre alebo v špeciálnej sušiarni na elektrické ohrievanie. Ak nemáme sušičky, na tento účel sú vhodné najmä teplovzdušné rúry s nastavením a reguláciou teploty počas sušenia. Surovinu nemôžeme ukladať na plechy, ale si musíme zhotoviť liesky z pletiva, ktoré s naukladanou surovinou vložíme do rúry. Počas procesu surovinu premiešavame a liesky niekoľkokrát premiestnime, aby sa sušili rovnomerne. Z rúry pritom musí unikať para, a to buď ventiláciou alebo pootvorenými dvierkami.
Usušená surovina musí byť dostatočne suchá v celej vrstve, ináč by sa počas uskladnenia kazila. Dobre vychladnutú surovinu uskladňujeme v plátennom vreci, v papierovom vrecúšku, v uzavretom pohári a podobne. Skladovacia miestnosť má byť chladná, suchá a tmavá. Uskladnený výrobok občas skontrolujeme, či nevlhne, neplesnivie, alebo nie je inak poškodený. V domácnosti najčastejšie sušíme ovocie, najmä slivky, marhule, hrušky, jablká a šípky.
Alžbeta Viteková