Plodina "od Bohov" ako ju nazvali Indiáni z centrálnej Ameriky, je druhá zo sestier, ktoré sa majú pestovať spolu (kukurica, fazuľa, tekvica). Zaujímavé je, že kukurica je jednoročná tráva, ktorá sýti ľudí už tisíce rokov.Záznamy uvádzajú, že v pobrežných oblastiach Mexika sa pestovala už pred vyše päť- až sedemtisíc rokmi. Najnovšie výskumy ukázajú, že semená kukurice sa našli v usadeninách pri jazere južne od Mexika a ich vek sa odhaduje na 80-tisíc a viac rokov.
História
Nevie sa presne, aký je pôvod kukurice. V dávnych časoch totiž nevyzerala tak ako dnes. Bola to tráva nazývaná teosinte, nemala šúľok so semenami tesne pri sebe, ako to poznáme dnes, ale mala len niekoľko semien obalených lístkami. Ponášala sa skôr na ovos. Až postupným výberom tých najlepších rastlín a ich krížením počas tisícov rokov sa vyvinula chutná kukurica. Z centrálneho Mexika sa plodina šírila do Severnej Ameriky a južne do Peru. Keď Kolumbus objavil Ameriku, objavil aj kukuricu a vzal ju do Európy. Dovtedy sme u nás nič také nepoznali. Na Slovensko sa kukurica dostala v polovici 18. storočia z Maďarska. Latinský názov kukurice je Zea mays, a ten vznikol pravdepodobne od názvu ľudu Taino žijúceho na ostrovoch v severných Antilách, pretože to bolo miesto, kde prvýkrát pristál Kolumbus. Ľudia Taino volali kukuricu mahis, čo znamenalo v ich jazyku prameň života. Časom sa postupne udomácnila skomolenina "mays".
Nenahraditeľná
Kukurica je nenahraditeľná potravina. V centrálnej Amerike a aj v Afrike je hlavnou plodinou. Robia sa z nej placky, chlieb, kukurica sa varí, pečie, zavára, nahrubo pomletá sa je ako kaša, tá sa ďalej pečie alebo vypráža. Má dôležitú úlohu v živote celiakov, ktorí nemôžu jesť ostatné obilniny, pretože obsahujú lepok. Kukurica slúži na výrobu oleja, škrobu, fruktózového sirupu, silážuje sa pre dobytok, na výrobu bioetanolu, z listov sa pletú rohože a stonky sa pridávajú do tehál na stavbu domov.
Druhy kukurice
Kukurica na zrno sa delí podľa kvality endospermu, teda podľa toho, či je jadro mäkké, alebo stvrdnuté. Kukurica pukancová má drobné semená, tvrdý obal, ale mäkké jadro. Preto keď sa vystaví vyššej teplote, tlak vody vnútri roztrhá obal a vznikne pukanec. Tvrdá (duro, flint) je kukurica na zrno, má tiež tvrdý plášť a mäkšie jadro. Škrobová alebo múčna kukurica má mäkké jadro a ľahko sa melie na múku. S cukrovou ide o najznámejšiu kukuricu. Cukrová sa zbiera pred dozretím na priamy konzum. Semená obsahujú 70 percent vody a veľké množstvo cukru. Konský zub (dent) je najpestovanejšia odroda. Používa sa na kŕmenie dobytka a hydiny, tiež na výrobu škrobu, alkoholu a oleja. Posledná, pôvodná indiánska odroda má farbu bielu, žltú a fialovú, má však malé zrná a u nás sa pestuje len na okrasu.
Obsah živín
O kukurici si ľudia myslia, že sa z nej priberá. No nie je to tak. Má veľa vlákniny, minerálnych látok, vitamínov a cukrov. Tie však telo spracováva len postupne, a tak v nás kukurica dokáže vyvolať pocit nasýtenia na dlhý čas. Vitamíny radu B a najmä tiamín pomáhajú našim bunkám spracovávať cukry, ktoré vyživujú naše bunky. Z minerálnych látok spomeniem len draslík, fosfor, mangán (dobrý proti stresu a svalovým kŕčom), horčík (na koncentráciu) a železo (pomáha pri chudokrvnosti). Kyselina listová a pantoténová povzbudzujú celý organizmus. Kukurica má aj močopudný účinok, pomáha teda pri opuchoch nôh.
Polenta
Vo svete sa okrem múky používa aj polenta. Polenta je na hrubšie alebo jemnejšie pomletá kukurica, ktorá sa varí, a tak z nej vzniká chutná kaša. Tá sa dá jesť na slano ako príloha k jedlám, ale aj na sladko. Dá sa tiež nechať chladnúť na plechu, nakrájať a grilovať, alebo sa z nej vyformujú guľky či iné tvary a tie sa vypražia. Polenta je úzko spätá s kuchyňou Talianov, Maďarov, Bulharov, Srbov a Rumunov. Tiež s Brazíliou, Karibikom a Afrikou. Na Korzike ju volajú pulenta, v Srbsku palenta, v Rumunsku mämäliga, v Brazílii angu, v Karibiku cou-cou a v Afrike pap alebo fufu. Recepty na prípravu polenty sú rôzne. Taliani vravia, že správna poleta sa varí aj niekoľko hodín za stáleho miešania až do hladkej kaše. Avšak na trhu sa už dajú kúpiť aj zmesi na rýchlu polentu, ktorá je hotová do 15 minút. Ja ju najradšej robím ako prílohu s natenko sekanou červenou paprikou a cukinou, potom ju ešte grilujem a podávam k pečenému mäsu alebo len tak - ako snack. Taliani ju varia s rybou alebo plesňovým syrom gorgonzolou či s dubákmi.
Kukuričná múka
Je neodmysliteľnou súčasťou Strednej a Južnej Ameriky, kde z nej vyrábajú placky tortillas alebo chutné mäkšie plnené placky quesadillas alebo tamales či empadas. Vyrába sa tak, že sa vysušené zrno nechá nasiaknuť vo vode s hydroxidom vápenatým. Keď sa nasiakne, odstráni sa šupka, navlhnutá kukurica sa potom melie na múku nazývanú masa harina.