vrátil rakúskemu vínu kvalitu aj povesť.
Rakúšan Alois Kracher bol vo svojej vlasti známy ako kráľ sladkého vína. Tiež záchranca vinárstva, jeho veľvyslanec a vizionár s talentom na nové chute.
Minulý týždeň, večer pred jeho smrťou organizoval jeho syn tradičný vianočný večierok pre priateľov spojený s ochutnávkou najlepších vín. Kracher na tom trval, odmietol ho zrušiť napriek zdravotnému stavu, čo bolo typické pre muža, ktorý sa vraj nikdy nezastavil a stále niečo robil. Až deň po oslave ho zastavila rakovina. Nemal ani päťdesiat.
Zostali po ňom nové odrody sladkých vín, výrazné, no zároveň jemné. V ústach si výsledok práce vinohradníkov pri Neusiedlerskom jazere s radosťou preverovali odborníci aj verejnosť.
Vyštudovaný chemik sa vrhol na vinárstvo s otcom
v najťažšom čase po škandále v roku 1985, keď sa pančované rakúske víno (dietylénom) dostalo do titulkov novín na celom svete. Burgendlandské sladké víno takmer nik nechcel. Nemci, najväčší odberatelia slávneho moku, zabuchli štítivo dvere.
Kracher to postupne zmenil. Vyprodukoval nové odrody, sladké víno získalo inú chuť a vôňu.
Z prestížnych svetových vinárskych súťaží si Kracher viackrát odniesol ocenenie vinár roka. Vlani vyhralo jeho víno v Londýne cenu Najlepšie rakúske víno roka. Okrem toho označili jeho vinice za najlepšie za posledných päť rokov. A menšie značky založil aj v Kalifornii a v Španielsku.
Napriek tomu, že bol medzi vinármi hviezda, ostal veľmi prístupný, rád sa stretával. Rodinný podnik teraz prevezme jeho syn, ktorý pri rodičoch prepadol láske k vínu. (jah)