BRATISLAVA. Mor ošípaných v Semerovciach a v Rimavskej Sobote vyvoláva obavy, či sa konzumenti nemôžu nakaziť škodlivým mäsom. Podľa veterinárov a spracovateľov mäsa je pravdepodobnosť nákazy minimálna, úroveň hygieny v slovenskom mäsopriemysle je nad európskym priemerom.
Teplotný reťazec a hygiena
„Aby sa predchádzalo mikrobiálnej kontaminácii a ostatným škodlivostiam mäsa, musí sa dodržiavať kontrolný systém HACCP,“ vysvetľuje Ladislav Mondok, generálny riaditeľ mäsokombinátu v Dunajskej Strede. Ide najmä o rešpektovanie teplotného reťazca pri spracovaní.
„Mäso sa po porážke zvieraťa musí vychladiť na 7 stupňov a pri balení na 4 stupne. Pri týchto teplotách sa prestávajú rozmnožovať mikróby. Čím je nižšia teplota, tým je pomalší rast mikroorganizmov,“ dodáva riaditeľ.
Dôležité je aj dodržiavanie prísnych hygienických predpisov, na ktoré sa kladie veľký dôraz už na farme, kde sa zvieratá chovajú. Priestor chovu musí byť oplotený. Zabraňuje sa tak styku s divokými zvieratami. Nevyhnutná je deratizácia. Bráni hlodavcom, ktoré sú prenášačmi nákazlivých chorôb, dostať sa k zvieratám.
Tri zdravotné prehliadky
Kontrolám podliehajú zvieratá pred porážkou aj po nej.
„Najprv je zdravotná prehliadka zvieraťa na farme,“ hovorí Mondok. Jej výsledok sa zaznačí do sprievodného listu. Ním sa dodávateľ preukáže na bitúnku, kde veterinár opäť skontroluje zdravotnú spôsobilosť zvieraťa. Keby zistil nejaké škodliviny, zviera prevezú do kafilérie, kde ho zlikvidujú.
Ak je zviera zdravé, ihneď po porážke sa jeho mäso podrobuje ďalšej kontrole.
„Pri hovädzom dobytku sa odoberú vzorky na výskyt BSE (choroba šialených kráv, pozn. red.), pri bravčovom na trichinellu spiralis,“ dodáva hygienička Karolína Vargová.
Vzorky idú na laboratórne vyšetrenie, ktoré môže odhaliť skryté ochorenie zvieraťa.
Hygienické predpisy musia dodržiavať aj spracovatelia mäsa. Musia mať čistý biely odev. Pred vstupom do prevádzky prechádzajú takzvanou hygienickou slučkou. V nej si umyjú a vydezinfikujú ruky. Dezinfekcii a sterilizácii podliehajú aj nástroje, s ktorými pracujú.
Okrem osobnej hygieny je veľmi dôležitý zdravotný stav pracovníkov. Nesmú mať napríklad chrípku, ktorá by kontaminovala mäso.
Po práci prebieha v prevádzke sanitácia. Zo zariadení sa odoberú vzorky, ktoré sa posielajú do laboratória. To vystaví protokol o neškodlivosti.
Námatkové kontroly
Farmy a mäsokombináty kontrolujú príslušné veterinárne správy najmenej raz za mesiac. Kontroly sa neohlasujú. Okrem nich sa dvakrát ročne vykonávajú aj ohlásené audity prevádzok.
Mor potvrdili aj v Jesenskom
V ďalšej prevádzke dánskej firmy musia zlikvidovať celý chov ošípaných. Ideo 12tisíc kusov zvierat.
Rimavskosobotskí veterinári včera potvrdili, že klasický mor ošípaných sa rozšíril aj na farme spoločnosti Pigagro v Jesenskom v okrese Rimavská Sobota. Je to po Dolných Semerovciach v okrese Levice už druhá farma tohto dánskeho chovateľa, kde sa mor vyskytol.
Majitelia budú musieť podľa Radoslava Serbáka, riaditeľa Regionálnej veterinárnej potravinovej správy v Rimavskej Sobote, bezodkladne usmrtiť celý chov, čo predstavuje približne 12-tisíc kusov ošípaných. Rimavskosobotskí veterinári nariadili podľa Serbáka spolu pre 25 obcí do okruhu 10 km od ohniska nákazy opatrenia, ktoré už kuriérmi rozposlali jednotlivým starostom.
Všetci chovatelia sú povinní nahlásiť svoje chovy miestnym samosprávam, čo sa podľa Serbáka nedodržuje.
„Podľa môjho názoru svoje chovy nahlasuje približne 20 percent chovateľov,“ povedal. Usmrcovať zvieratá v Jesenskom začnú hneď, ako tento proces skončia v Dolných Semerovciach.
Dánska spoločnosť Pigagro bude môcť začať s novým chovom ošípaných najskôr po 28 dňoch karantény chovných priestorov.
Starosta Jesenského Gabriel Mihályi už včera o nákaze vedel. „Sme v kontakte so štátnymi orgánmi aj s majiteľmi firmy Pigagro,“ povedal. „ Obec je pripravená ihneď zabezpečiť potrebné opatrenia.
(sita)
Chov zlikvidujú dnes
Zamestnanci farmy v Semerovciach zrejme prídu o prácu.
Pre klasický mor ošípaných nariadil veterinár likvidáciu celého chovu veľkokapacitnej farmy Pigagro v Dolných Semerovciach – vyše sedemtisíc prasiat. Likvidáciu chovu ukončia pravdepodobne dnes.
V okolí obce vytýčili inšpektori trojkilometrové ohnisko nákazy a desaťkilometrové pásmo dohľadu. Veterinári zoberú vzorky vo všetkých chovoch v ochranných pásmach.
Asistuje polícia
Cestu na veľkokapacitnú farmu Pigagro do Dolných Semeroviec, kde prepukol klasický mor ošípaných, stráži polícia.
Pri bráne hliadkuje súkromná bezpečnostná služba. Dnu sa nikto nepovolaný nemôže dostať. Sem-tam sa v areáli zjaví postava v bielej kombinéze, s bielou čiapkou. To je predpísaný odev po dôslednej očiste. „Máme asi polovicu práce za sebou,“ hovorí člen likvidačnej čaty.
Elektrinou porazené zvieratá v kontajneroch odváža nákladné auto do nitrianskej kafilérie.
Starosta Dolných Semeroviec vyzval všetkých chovateľov, aby nahlásili každú jednu ošípanú.
„Nebojíme sa moru. V rozhlase hovorili, že nie je prenosný na človeka,“ povedala Alžbeta Tauberová. Jej syn chová najviac prasiat v dedine – štyridsať. Inokedy ich púšťa na pašu, teraz ich drží v ohrade. „Už sme ich chceli predať, pre mor nemôžeme. Každý deň, čo ich budeme živiť, prerábame tisíc korún,“ povedal chovateľ Ján Tauber.
Poľovník: Diviaky to neboli
Farma leží pri lese, okolo nej pobehujú diviaky. Práve diviaky a ošípané postihuje infekčné vírusové ochorenie známe ako prasačí mor. V chove sa prejavuje hnačkami, horúčkami, nechutenstvom. Prenášať ho môžu vtáky, hmyz a tiež človek.
Ladislav Košút z miestneho poľovného združenia nesúhlasí s tým, že mor preniesli do chovu diviaky: „V sezóne sme odstrelili 55 kusov, ani jeden nebol na mor pozitívny.“ Vírus sa podľa Košúta mohol dostať von aj cez močovku, ktorú z farmy odvážajú na Bieloviec. Práve tam vo februári zistili diviaka, u ktorého sa vyskytol klasický mor ošípaných.
„Obnova chovu sa robí po záverečnej dezinfekcii farmy. Do hál umiestnia niekoľko ošípaných, po 40 dňoch sa vyšetria vzorky, a keď budú v poriadku, chov sa môže obnoviť,“ povedal Ján Števko, riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Leviciach.
Majiteľ farmy sa nevyjadril k tomu, či chov obnoví. Päť zamestnancov farmy zo Semeroviec pravdepodobne príde o prácu.
Jana Beňová