Cvikla

Červená repa alebo ako ju nazývame u nás - cvikla - je veľmi chutná a zdravá zelenina, ktorej sa nedostáva dostatočnej pozornosti. Používa sa maximálne varená na sladkokyslo ako príloha

n Repu varíme v šupe a s 3-centimetrovou vňatkou, inak by pustila veľa farbiva. Varíme ju asi 20 minút v jemne osolenej vode. Potom ju dáme vychladnúť, aby sa dobre šúpala. Najlepšie sa šúpe pod tečúcou vodou. n Pri kúpe vyberáme radšej menšie repy, pevnén Repu varíme v šupe a s 3-centimetrovou vňatkou, inak by pustila veľa farbiva. Varíme ju asi 20 minút v jemne osolenej vode. Potom ju dáme vychladnúť, aby sa dobre šúpala. Najlepšie sa šúpe pod tečúcou vodou. n Pri kúpe vyberáme radšej menšie repy, pevné

k jedlám alebo ako súčasť kapustového šalátu. Faktom je, že jej použitie je oveľa mnohostrannejšiea že chutí surová, varená aj pečená. Ako predjedlo,ako polievka, ale aj ako hlavné jedlo. A ak chcete, aj ako šalát.História červenej repy je spojená s mangoldom, jej blízkym príbuzným. Druh podobný mangoldu sa objavuje divoko v okolí Stredozemného mora a časti Ázie, v okolí Kaukazu a na Blízkom východe. Predpokladá sa, že jeho pôvod je práve v Stredomorí a odtiaľ sa rozšíril na východ. Gréci a Rimania začali túto rastlinku cielene pestovať a volali ju beta, usporiadanie jej semien im nejako pripomínalo práve toto písmeno. Arabi jej dali meno selg a Španieli s Portugalcami prevzali arabské označenie a pomenovali ju selga. Pestovala sa na varenie ako zelenina.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Aristoteles spomína červenú, Teofrastus bledozelenú a tmavozelenú odrodu. Na Ďalekom východe sa s ňou zoznámili až v stredoveku, v Číne až v 7. storočí.

V Európe sa objavuje v záznamoch o rastlinách odjakživa. Samotný koreň repy začali Rimania používať až v 3. storočí pred naším letopočtom. Pravdepodobne postupne vyselektovali repu s najväčším koreňom, ktorú ďalej šľachtili. Prvýkrát bola opísaná botanikom z Nemecka v 16. storočí a volali ju rímska repa. V 18. storočí nastal zlom a začali sa pestovať viaceré druhy po celej Európe.

Použitie

Konzumovať sa dá celá rastlina, mladé listy ako špenát (napríklad vo francúzskom koláči quiche), koreň - buľva na surovo alebo nastrúhaná na rezančeky - do šalátov alebo v kombinácii s chrenom či jablkom. Varenú ju poznáme v ukrajinskom boršči alebo nemeckom eintopfe i upečenú s rybou v kapustnom liste či s gorgonzolou ako predjedlo.

SkryťVypnúť reklamu

Cvikla je plná minerálov, ale najviac obsahuje kremík, nazývaný tiež minerálom krásy. Ten je totiž nevyhnutný pri tvorbe pevnosti väzív a tkanív, teda zodpovedá za pružnosť a zdravie ciev, pokožky nechtov aj vlasov. Tiež podporuje regeneráciu organizmu, spomaľuje starnutie. Ďalej sa v repe nachádzajú horčík, draslík a vápnik, v menšej miere meď zinok a jód. Obsiahnutá je aj kyselina listová dôležitá pre zdravé srdce a cievy - podporuje ich regeneráciu. Vtedy však musíme jesť repu za surova. Z vitamínov obsahuje C a E. Je zdrojom vlákniny, tá napomáha správne fungovanie čriev - peristaltiku. Šťava z cvikly má podľa liečiteľov dobré účinky na posilnenie imunity organizmu a v boji proti bujneniu rakovinových buniek. Jej užívanie podporujú ako doplnok liečby aj lekári.

SkryťVypnúť reklamu

Recepty

s vlašskými orechmi

a gorgonzolovým krémom (predjedlo)

6 porcií

l 2 šalotky

l 1 strúčik cesnaku

l 4 PL sherry octu

l soľ, korenie

l štipka cukru

l 6 PL olivového oleja

l 4 menšie cvikly, ošúpané

l 30 g vlašských orechov

l 1 PL bieleho jogurtu

l 100 g gorgonzoly izbovej teploty

Pokrájané šalotky premiešame s cesnakom a octom v hrnci, opražíme spolu so štipkou cukru, soli a korenia. Cviklu nakrájame na kolieska s hrúbkou 5 - 7 mm. Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladáme kolieska cvikly (12 ks). Zmes cibuľky a octu premiešame s olejom. Orechy nahrubo nasekáme a tiež primiešame. Dve tretiny zmesi dáme na cviklu a pečieme v rúre 10 minút na 180 °C. Gorgonzolu vymiešame s jogurtom, korením a soľou a vložíme do mrazničky na 10 minút, aby stuhla. Zmes dáme do zdobiaceho rukáva. Šesť kusov upečenej cvikly položíme na taniere, na ne vytlačíme gorgonzolovú zmes a prikryjeme druhým kolieskom cvikly. Dostaneme akoby cviklové hamburgery so syrovou plnkou. Na vrch dáme zvyšok šalotky s orechmi. Podávame ako predjedlo k jahňaciemu.

SkryťVypnúť reklamu

Boršč

l 150 g bravčového mäsa

l 150 g hovädzieho mäsa

l 1,5 l vody

l 60 g mrkvy

l 50 g petržlenu

l 30 g zeleru

l 200 g kapusty

l 20 g masti

l 30 g cibule

l 1 strúčik cesnaku

l 20 g múky

l soľ, korenie, bobkový list

l 150 g uvarenej cvikly

l 2 PL rajčinového pretlaku

l 200 g kyslej smotany

Oba druhy mäsa umyjeme, nakrájame na menšie kúsky a povaríme ich vo vode do polomäkka, potom pridáme kapustu nakrájanú na rezance, mrkvu, zeler a petržlen. Z cibule, cesnaku, masti a múky urobíme zápražku. Osolíme a okoreníme, pridáme bobkový list a pridáme k mäsu so zeleninou a povaríme. Nakoniec pridáme na pásiky nakrájanú cviklu a rajčinový pretlak a ešte krátko povaríme. Smotanu pridáme až do polievky na tanieri.

Kapustné závitkyso sumcom a cviklou

SkryťVypnúť reklamu

4 porcie

l 4 veľké kapustné listy

l soľ, korenie

l zeleninový vývar

Plnka:

l 500 g plátkov zo sumca

l 1 malá cvikla

l 15 g créme fraiche

Na ragout:

l 1 cibuľa

l 120 g mrkvy

l 120 g paštrnáka

l 30 g masla

l 250 ml bieleho vína

l 300 g nakrájanej bielej kapusty

l 1 ČL rasce

l 200 ml šľahačky

l 2 PL posekanej petržlenovej vňate

Cibuľu, mrkvu a paštrnák očistíme a nasekáme. Osmažíme cibuľku, potom pridáme mrkvu a paštrnák asi na 3 minúty. Primiešame kapustu a prilejeme víno. Osolíme, dochutíme korením a rascou a dusíme prikryté 20 minút. Ak treba, podlejeme zeleninovým vývarom. Medzitým kapustné listy 7 minút povaríme v osolenej vode a necháme vychladnúť. Hrubé žilky prípadne zrežeme, ale opatrne, aby sme listy nepoškodili. Sumca nakrájame na pásiky, cviklu na 1 cm veľké kocky a zmiešame s creme fraiche, posolíme a okoreníme. Vložíme do kapustných listov a zrolujeme. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 220 °C na 15 minút. Šľahačku primiešame k zelenine a asi 5 minút povaríme. Rolády uložíme na taniere a prelejeme ich s ragout. Posypeme petržlenovou vňatkou.

SkryťVypnúť reklamu

Cvikla so sherry a šampiňónmi

l 300 g cvikly

l 200 g šampiňónov

l 3 PL citrónovej šťavy

l 80 ml sherry medium

l 2 PL olivového oleja

l soľ, korenie

Cviklu povaríme 20 minút v osolenej vode. Rúru predhrejeme na 200 °C. Huby očistíme a dáme do zapekacej misky. Primiešame citrónovú šťavu, sherry, olej, soľ a korenie. Pečieme 15 min. v rúre. Cviklu očistíme, nakrájame na kocky a opatrne primiešame k hubám. Podávame s chrenovou kyslou smotanou.

Cviklová polievka

l 500 g cvikly

l 1,5 l vody

l trocha octu

l štipka cukru

l 50 ražnej múky

l 1 uvarený zemiak

l 100 g opečenej slaniny na kocky

Cviklu povaríme 20 minút v osolenej vode. Zlejeme a necháme odstáť do druhého dňa. Potom ju ošúpeme a nakrájame na kocky. Cviklu krátko povaríme s vodou, soľou, cukrom, octom a zaprášime múkou. Pridáme nakrájaný zemiak a slaninku. Podávame posypané lístkami petržlenu.

SkryťVypnúť reklamu

Carpaccio z cvikly (predjedlo)

l 500 g cvikly upečenej nasucho

l 3/4 šálky vlašských orechov

l 2 strúčiky cesnaku

l 1/4 šálky vínneho octu

l 3 stonky koriandrovej vňatky

l sladká paprika, posekaná koriandrová a petržlenová vňať

l soľ a korenie podľa chuti

Sladkú papriku, posekanú koriandrovú a petržlenovú vňať, ocot, soľ a pretlačený cesnak zmiešame s cviklou a necháme marinovať asi 30 minút. Potom posypeme orechmi, lístkami koriandra a podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 10 701
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 5 693
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 044
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 449
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 4 410
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 940
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 714
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 323
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu