Jarabina mukyňová je opadavý, do 8 metrov vysoký strom alebo ker. Listy sú striedavé, čepeľ jednoduchá, eliptická, okrúhla, na okraji pílovitá, na báze klinovitá. Kvety má usporiadané v chocholíkoch, päťpočetné, obojpohlavné, žltobiele, kalich, koruna i kvetné stopky sú plstnaté. Plodmi sú guľovité až vajcovité, v zrelosti červené malvice. Majú múčnatú dužinu. Dorastajú do veľkosti menšej čerešne.
Táto drevina sa občas pestuje v niekoľkých okrasných kultivaroch. Vyžaduje si mierne suché až mierne vlhké, zásadité až neutrálne pôdy, slnečné a teplé stanovište. Množí sa prevažne semenami. Pomerne dobre znáša znečistené mestské ovzdušie.
Plody jarabiny sú jedlé, niektoré odrody sú "jedlejšie", poskytujú chutné plody vhodné na kompóty, marmelády aj vína. Dajú sa aj usušiť, pričom práškom zo sušených jarabín domácich možno ochucovať jedlá (má príchuť škorice). Používa sa tiež na konzervovanie jablčného muštu či iných ovocných štiav. Jarabiny sú chutné aj po pridaní do jablkového kompótu, či s klinčekmi do hruškového kompótu.
Jarabina je pre obsah flavonidov, železa, vápnika aj jódu veľmi prospešná pre naše zdravie, najmä pri problémoch s krvným tlakom, pri strese, zápaloch alebo pri poruchách činnosti štítnej žľazy. Popri vitamíne C majú plody dostatok ďalších ovocných kyselín a sacharidy so základnou zložkou sorbitu. Nachádzajú sa v nich i flavonoidy s antokyánmi, viaceré zložky vitamínu B a minerálne látky. Štandardný je obsah trieslovín a pektínov.
Ovocie má najmä sťahujúce a protizápalové účinky, čo sa dá využiť pri poruchách zažívania pri dysmikróbii spojenej s hnačkou a brušným dyskomfortom (prelievanie, koliky, pocit plnosti v bruchu a podobne). Protihnačkové účinky trieslovín sa čiastočne kompenzujú sorbitom, ktorý je mierne laxatívny.
Autor: Anna Pavlišinová