pomere. Zdroje o pôvode prosa sa rôznia. Jedni vravia o Ázii - Indii a Číne, iní o Južnej Amerike -Bolívii Kolumbii, Peru. Akokoľvek, zmienky o prose majú viac ako 6-tisíc rokov. Posvätným bolo pre Inkov, ktorí ho nazývali "matkou plodín". Počas kolonizácie Španielmi bolo proso pod hrozbou smrti zakázané pestovať. Tak sa snažili dobyvatelia strachom ovládnuť pôvodné obyvateľstvo. Našťastie sa to úplne nepodarilo a dnes si v Amerike začínajú uvedomovať výhody tejto potraviny.
Aj u nás v Európe sa proso hojne jedlo ako kaša alebo placky, postupne ho však vytlačila pšenica a zemiaky. Existujú ešte staré zvyky z dávnych čias na Morave, kde sa ako posledné jedlo na svadbe podáva koláč z pšena, teda lúpaného prosa, takzvaný jáhelník.
Rastlina, klas, semeno
Proso je príbuzné amarantu, patrí medzi trávy z čelade lipnicovitých. Býva jednoročné alebo ako trvalka. Dorastá až do 2,5-metrovej výšky. Kvety sú v klasoch. Je známych vyše tristo druhov. Rastie v trópoch, subtrópoch, ale aj v miernom pásme na suchších teplých stanovištiach až do výšky 4-tisíc metrov nad morom. U nás sa mu dobre darí vo vinohradníckych oblastiach. Rastlina sa vysieva v máji, pretože na klíčenie potrebuje teplotu nad 10 °C. Dozrieva v auguste až septembri. Z kláskov sa vymláti semeno prosa veľké asi 2 - 3 mm, ktoré sa po ošúpaní dá tepelne upravovať a konzumovať. Vtedy ho voláme pšeno.
Použitie
Proso ako drobná obilnina dobre nasáva vodu, takže po uvarení sa jeho objem asi strojnásobí. Hodí sa ako príloha k jedlám, namiesto kuskusu, po rozmačkaní je z neho výborná kaša nasladko alebo s cibuľkou naslano. Vhodné je aj do polievky, po sparení a usušení sa dá mlieť na múku, z ktorej sa robia placky alebo aj buchty. Alebo je možné ho pridávať k lepkovým múkam.
Pre človeka je to ďalšia skvelá potravina, pretože na náš organizmus pôsobí zásadito. Z prekysleného organizmu totiž pramenia mnohé choroby.
Pšeno sa dokonale hodí aj ako potrava pre deti, ťažko pracujúcich a rekonvalescentov. Obsahuje vitamíny skupiny B a spolu so železom pomáha ľuďom trpiacich na chudokrvnosť. Z ďalších minerálnych látok sa v pšene nachádza horčík, zinok meď a fosfor. Pôsobí upokojujúco na žalúdok, pankreas a slezinu.
FOTO |
Stranu pripravil Miroslav Kubečka, kuchár a špičkový foodstylista |