Varíme s medveďom sa na blogu stali klasikou - každú nedeľu na ňom nájdete nový recept. TV SME je fanúšikom dobrých nápadov a v spolupráci s týmto blogom sme pripravili novú pravidelnú reláciu - Medvede varia.
Roman a Daniel, kuchári síce neškolení, ale s výbornými nápadmi, v prvom skúšobnom diele zobrali na seba ťažkú výzvu - chceli naučiť skutočne variť absolútneho začiatočníka.
Róbert Dyda, admin blogov a sme.sk, vie uvariť akurát ryžu, vajíčka a čaj. Ako si poradí s kuracím karí na kyslých jablkách?
Aké boli dojmy Romana a Daniela z varenia? "Na to, aby ste naučili variť človeka, ktorý si vie pripraviť len ovocný čaj, potrebujete určite viac ako jedno spoločné stretnutie. Ľudia, pre ktorých je kuchyňa tajomnou alchymistickou dielňou, si často predstavujú, že varenie je veľmi náročný a zdĺhavý proces, ktorý im zaberie veľkú časť dňa s nejasným výsledkom. Našim cieľom preto bolo ukázať jednému neveriacemu kamarátovi, že varenie je zábava, že za relatívne krátky čas a s malým množstvom ingrediencií si môže bez problémov pripraviť zaujímavé, chutné a istým spôsobom aj výnimočné jedlo."
A áno, tu je recept a zároveň tip na vynikajúci obed:
Kuracie karí na kyslých jablkách
1kg kuracích pŕs, 1 menšia cibuľa, 4 kyslé zelené jablká, 1 polievková lyžica karí, 2 kocky hydinového bujónu, soľ, cesnaková soľ, 1 smotana na šľahanie, olej, citrónová šťava, prípadne chilli pasta.
Kuracie prsia nakrájame na kocky, jablká ošúpeme, vyberieme jadrá a nastrúhame na hrubom strúhadle. Cibuľu nakrájame na malé kocky.
Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme trochu soli, karí koreniacu zmes a prehrejeme. Následne pridáme nakrájané kuracie prsia, nastrúhané jablká, cesnakovú soľ a všetko zakryté 15 minút dusíme. Potom pridáme šľahačkovú smotanu a ďalších 5 minút odkryté varom redukujeme. Na záver podľa potreby pridáme šťavu z citróna, prípadne pre pikantnosť chilli pastu. Podávame s dusenou ryžou.
Medvede varia je pripravovaná relácia TV SME. Páči sa vám? Čo by ste na nej zmenili?
A ešte jedna otázka: komu by podľa vás mali Medvede chodiť variť?
1. blogerom z blog.sme.sk
2. čitateľom SME.sk
3. ľuďom z rôznymi nárokmi na jedlo (vegetariánom, študentkám na internáte, rodine s deťmi...)
Prosím, napíšte nám do diskusie.