BRATISLAVA. Slovenskí hubári jasajú. Správy o výskytoch hríbov prichádzajú na hubárske internetové portály takmer nepretržite a zo všetkých častí Slovenska. Znie to lákavo - stačí sa vybrať na krátku prechádzku do lesa a vrátite sa zakrátko domov s plným košíkom hríbov.
Úrodný bol víkend, keď prestalo po niekoľkých dňoch pršať a výrazne sa oteplilo. Najlepšia situácia je v severnejších oblastiach Slovenska, kde v posledných dňoch výdatne pršalo. Lepšia sezóna je však aj južnejšie, najmä v Štiavnickych vrchoch a v okolí Levíc. Nezvyčajne veľa na toto ročné obdobie rastie aj na Záhorí, v tomto regióne sa začína hlavná hubárska sezóna zväčša až na jeseň.
Mykologička Ivona Kautmanová potvrdzuje, že hríbom pomohli výdatné dažde v posledných dňoch. Hubárska sezóna sa začína na Petra a Pavla, o ktorých sa hovorí, že sejú huby a prvá vlna trvá zhruba do konca júla. Druhá, jesenná vlna začína v polovici septembra a trvá až do novembra.
Najviac je dubákov
Kautmanová hovorí, že najviac je dubákov. Väčšina Slovákov hríby suší, v poslednom období sa stáva módou aj ich zamrazovanie. Hubári na portál nahuby.sk hlásia aj kozáky, suchohríby, bedle a kuriatka.
No nie je hubár ako hubár, upozorňujú tí, čo zbierajú už dlhé roky. Hubári svoje miesta taja a ak sa dvaja vyberú do lesa, ich úlovky sa môžu značne líšiť.
„Máme v dedine zopár ľudí, ktorí fungujú ako neomylný barometer. Ak nedonesú hríby z lesa oni, tak jednoducho nerastú. Naopak - vedia doniesť hríby aj vtedy, keď ich rastie minimum,“ hovorí Eva Hirschnerová z Krahúľ.
Zberačské stratégie
Domáci sa občas usmievajú nad chalupármi, ktorí sú lepšie podkutí teóriou, ale koše nosia prázdnejšie. „Môj syn sa vždy večer pozrie na internetovej stránke, kde huby rastú a kde nie. Zatiaľ sa nám to veľmi neoplatilo, lebo domáci predsa len majú svoje hubárske tajomstvá,“ hovorí hubárka z Bratislavy. Zvyk chodiť na hríby skoro ráno je skôr strategickou záležitosťou, myslí si Kautmanová.
„Podľa niektorých odhadov až 80 percent ľudí bolo niekedy na hubách,“ hovorí Kautmanová. Slovensko označuje za hubársku veľmoc. Porovnateľne silný vzťah k hubárčeniu majú zrejme už len Česi a Švédi. Je to aj vďaka tomu, že máme veľa pestrých lesov. Rakúsko ich má tiež, hubárov tam je však podstatne menej ako u nás. Zbieranie hríbov je podľa Kautmanovej slovanská záležitosť. Organizovanie hubárov na Slovensku spadá do 60. rokov minulého storočia, keď sa začal vedecký výskum húb.
Najlepšia sezóna je v severnejších oblastiach, kde výrazne pršalo. Lepšie ako zvyčajne je to aj Štiavnických vrchoch a na Záhorí.
Ivona Kautmanová, mykologička SNM
Zbierať huby je dobré
O zbieraní hríbov aj o ich pokútnych predajcoch pri cestách sa SME rozprávalo s mykologičkou IVONOU KAUTMANOVOU zo Slovenského národného múzea.
Čo by mal človek vedieť predtým, ako ide na huby?„Aké jedovaté huby rastú. Mal by poznať muchotrávku zelenú, pretože na tú sa dnes umiera. Mal by vedieť, že hríby sa nezbierajú do igelitky a že sa nezbierajú staré a zhnité. Aj z jedlých húb sa dá priotráviť, keď sú sparené alebo v polorozklade. A človek by mal zbierať to, čo na sto percent pozná.“
Mnoho ľudí má často problém zistiť, či huby, ktoré nazbierali, sú jedlé. Kde sú hubárske poradne?
„Áno, sú hubárske poradne v Bratislave, v Žiline, v Liptovskom Mikuláši, v Košiciach a vo Zvolene.“
S akými problémami sa ľudia najčastejšie obracajú na poradne?
„Najviac majú problémy s hubami, ktoré nepoznajú. Niekedy sa stáva, že prinesú aj celý košík a povedia: Preberte mi ho. Ale v poslednom období sa pýtajú aj na to, ako odstrániť nežiaducu hubu, ktorú majú na chate. To isté platí aj o trávnikoch, z ktorých chcú huby odstrániť.“
Veľa sa diskutuje o tom, či zbierať lesné plody, vrátane húb. Čo si myslíte o tejto polemike?
„Zbieranie hríbov pre vlastnú potrebu je veľmi dobré. Nielen preto, že si ich človek nazbiera, ale je to aj relax v prírode. Druhý problém je, nakoľko ich zbierať na predaj.“
Oplatí sa kupovať hríby od predajcov popri ceste?
„Je to nelegálne. Zakazuje to zákon. Huby sa totiž môžu predávať len na vyhradených trhoviskách. A huby, ktoré si kúpite popri ceste, si kupujete na vlastné riziko. Čiže, keď sa otrávite, nemáte sa ani na koho sťažovať. Je to na vašu zodpovednosť.“
Predajca musí mať nejaký certifikát?
„Áno, musí mať oprávnenie, ktoré vydáva Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Musí vykonať hubárske skúšky a dostane oprávnenie na päť rokov.“
(jkr)
Otráv hríbami pribúda
Najviac sa v hríboch mýlia začiatočníci a veľmi sebavedomí hubári.
Otrava je najväčšie riziko slovenského národného športu, za ktorý je hubárčenie označované. Otrávených lekári zachraňujú počas každej hubárskej sezóny – napriek množstvu výpravných atlasov húb, varovaniam v médiách či diskusiách na hubárskych internetových stránkach.
Tento rok Národné toxikologické informačné centrum zaznamenalo 46 intoxikácii, z toho štyrikrát muchotrávkou zelenou. Ide o najjedovatejší hríb na Slovensku. „Pokiaľ sa niekto vyberie s atlasom na huby, to nemôže skončiť dobre,“ opisuje lekárka Blažena Cagáňová z Národného centra, aký typ hubára sa najčastejšie zvykne otráviť. Rizikoví sú podľa nej aj veľmi sebavedomí hubári, ktorí sa považujú za odborníkov.
„Počet intoxikácii stúpa,“ porovnáva Cagáňová, ako sa medziročne pohybuje počet otrávených ľudí. Zdá sa jej, že čím je viac osvety, tým je viac intoxikácii. Ak človek po zjedení cíti nevoľnosť, nemal by váhať a treba sa hneď vybrať na vyšetrenie k lekárovi.
(jkr)
Fajnšmekri berú len dubáky
Po výdatných dažďocha teplých nociach vrcholila hubárska sezónav Kremnických vrchoch minulý týždeň. Otepleniez nádielky ubralo.
Vytrvalý dážď, opar nad horami, priaznivé teploty okolo dvadsiatich stupňov - pre hubárov dokonalá predstava plných košov. V minulom týždni sa potvrdila v Kremnických vrchoch.
Dubáky, kozáky, či kuriatka sa vo veľkých množstvách vyskytovali takmer vo všetkých hubárskych miestach - na Potôčiku pri Starej Kremničke, na Skalke, či na Štóse.
Po oteplení už nie je húb v horách tak veľa a rýchlejšie červivejú. Eva Hirschnerová z obce Krahule hovorí, že zásoba z minulého týždňa im vystačí na celú zimu.
„V našej rodine sme hubárski fajnšmekri a zbierame výhradne dubáky. Už teraz ich máme nasušené do zásoby.“
Do poslednej nedele vraj nebolo človeka, ktorý by sa z lesa nevrátil s plným košom. Smerom na Skalku rástli dubáky v čučoriedkoviskách, kde sa hríby v hustom poraste zložito hľadajú.
Zväčša na ne narazia zberači lesných plodov, ktorých na objemné hnijúce klobúky upozorní až nepríjemný zápach. K najobľúbenejším hubám v regióne patria dubáky, masliaky, brezáky a kozáky.
Naopak - pred niektorými hubami tu majú ľudia dosť veľký rešpekt a nezberajú ich. Iba málo z nich sa rozhodne vziať do košíka chutnú pečiarku, aj keď dobre poznajú jej rozlišovacie znaky.
Pred rokmi sa práve v Kremnici odohrala zrejme najväčšia hubárska tragédia na Slovensku. Otec rodiny si zamenil pečiarku s muchotrávkou zelenou a na následky prudkej otravy zomrel nielen on, ale aj jeho dve dcéry.
Kveta Fajčíková
Kliknite - obrázok zväčšíte.
Autor: eta