BRUSEL. Česko, ktoré sa už v Bruseli udomácnilo ako najagilnejší bojovník za národné potraviny z nových štátov, vyrazilo do ďalšej bitky. Tentoraz ide o eidam.
Holandsko ako kolíska tohoto syra požiadalo o ochrannú známku pre eidam a Česi, podporovaní Slovenskou republikou, Nemcami a Rakúšanmi, proti tomu podali protest. Tvrdia, že eidam je natoľko univerzálnym a rozšíreným syrom, že Holanďania nemajú na jeho privlastnenie si nárok.
Surovina i technológia výroby sú rovnaké
„Bránime možnosť ďalšej výroby eidamu u nás. Surovina i technológia výroby sú prakticky rovnaké v Holandsku ako tu,“ povedal šéf Potravinárskej komory Miroslav Toman. Komora, Českomoravský mliekarenský zväz a najväčší český výrobca eidamu, firma Madeta, sú podpísaní pod českými námietkami proti holandskej registrácii.
Ľudovecký europoslanec a známy bojovník za české národné špeciality Jan Březina ich aktivitu víta. „Námietky českých mliekarov sú na mieste; v porovnaní so syrmi typu eidam, vyrábanými v iných krajinách Európskej únie, nie je ten holandský ničím mimoriadny,“ myslí si Březina. Zástupca Holandského mliekarenského zväzu, ktorý inicioval registráciu, má iný názor. „Žiadame ochranu zemepisného označenia pre holandský eidam, teda produkt, ktorý je úzko spätý s Holandskom,“ povedal Aad Vernooij z mliekarenského zväzu. „Nechceme zakázať výrobu ostatných eidamov inde v Európe.“
Sila holandskej žiadosti – zemepisná ochrana
Práve v tom tkvie sila holandskej žiadosti. Krajina usiluje o zemepisnú ochrannú známku pre „Edam Holland,“ holandský eidam. Teda nie pre eidam ako taký. Pokiaľ by známku dostala, neznamená to, že český, slovenský či nemecký eidam sa prestanú vyrábať. Len holandský eidam by už mohli vyrábať len v Holandsku.
Čechov tento argument neupokojuje. „Podľa mňa ide len o medzistupeň. Pokiaľ teraz Holanďania vyhrajú, získajú motiváciu požiadať o známku pre eidam ako taký. A to by potom bol koniec aj s tým naším,“ obáva sa poslanec Březina.
Aad Verooij z NZO sa k tomu nechcel vyjadriť. „Teraz žiadame o ochranu pre holandský eidam aj holandskú goudu,“ povedal stručne.
Námietkami Čechov, Slovenska a ďalších sa v septembri začne zaoberať Európska komisia. Bude mať zhruba pol roka na to, aby rozhodla, či obom syrom ochrannú známku pridelí.