KOŠICE. Pestovatelia hrozna v tokajskej vinohradníckej oblasti zatiaľ považujú tohtoročnú úrodu za veľmi dobrú.
Pre časté dažde si vinice vyžadujú častejšie chemické postreky, čo vinárom zvyšuje náklady, tvrdia pestovatelia. Postrek jedného hektára pritom stojí od 800 do 2000 korún (asi 26 až 66 eur). V minulej sezóne stačili dva postreky, tento rok bude potrebných až do desať postrekov.
Konečnú kvalitu hrozna a tohtoročného tokajského vína však určí až jesenné počasie.
„Na tvorbu špecifickej plesne, ktorá tokajskému vínu dáva typickú chuť, treba teplú a slnečnú jeseň,“ povedala prezidentka Združenia pestovateľov a malovýrobcov tokajských vín Slovenska Magdaléna Haburáková. Aký bude tento ročník tokajských vín, sa preto podľa nej zatiaľ nedá povedať.
Tokajská vinohradnícka oblasť je najmenšou vinohradníckou oblasťou na Slovensku a tvorí zhruba jednu pätinu Tokajskej oblasti, ktorej väčšia časť sa nachádza na území Maďarska.
Po dohode s Budapešťou aj slovenská časť oficiálne patrí do tejto značkovej oblasti. Na údajné zneužívanie značky Tokaj na Slovensku však chce Európsku úniu upozorniť maďarská vláda. Tokajské víno sa vraj na Slovensku vyrába aj z viníc, ktoré neležia v tokajskej oblasti.
O presnej výmere tokajskej vinohradníckej oblasti však Slovensko s Maďarskom ďalej rokuje.