Udomácnili sa natoľko, že ich za zahraničné ani nepovažujeme. Súčasná globalizácia znamená druhú vlnu domestifikácie cudzokrajných rastlín v našich podmienkach.
Prílev zahraničných druhov a odrôd kultúrnych rastlín v posledných desaťročiach pozorujeme najmä pri zelenine a čiastočne aj pri ovocí. Dovážajú sa z teplejších krajín, pričom u nás sa môžu pestovať len ako letničky.
Zo zeleniny sú to kapusta pekinská a čínska, machovka peruánska i lepkavá, cuketa, uhorkopaprika ičoča, komatsuna, mizuna, perila a iné. Mnohé z nich majú krátke vegetačné obdobie, a tak ich cez teplé leto pestujeme aj na nezakrytom priestore v záhradke.
Na Slovensku sa však nedarí mimoriadne teplomilným, vlhkomilným a svetlomilným druhom zeleniny, ako je napríklad uhorkovec hadí, vigna čínska, kolokázia jedlá, flaškovec obyčajný (kalabasa), momordika horká a ďalším, pôvodom z tropických a subtropických oblastí.
Z mrazuvzdorných druhov ovocia sa u nás rozširuje pestovanie brusnice chocholíkatej (ľudovo kanadská čučo-
riedka), ako aj zemolezu (kamčatská čučoriedka).
V teplejších oblastiach na chránených miestach prezimuje a rodí figovník a aktinídia čínska (kivi).
Podobne ako mandarínovník, citrónovník, banánovník a pepino sa však častejšie pestujú na zakrytých balkónoch a v skleníkoch.
Na Slovensku sa nedarí ani vzrastným tropickým a subtropickým stromom či bylinám, ktoré poskytujú chutné ovocie. Príkladom je ebenovník rajčiakový s plodmi hurmikaki, granátovník s plodmi granátového jablka, mučenka jedlá a jazyková s plodmi marakuja a granadila, dvojslivka čínska s plodmi liči, hruškovec americký s plodmi avokádo, mangovník indický s plodmi mango, garcínia mangostánová s plodmi mangostán, papája melónová, ananás pestovaný, eufória longánová a iné, ktorých plody sa predávajú v našich obchodoch.
Podobne je záhradkárom nedostupné aj dopestovanie cudzokrajných orechov, ktoré sa urodia na vzrastných stromoch obličkovca (kešu), makadémie, pistácie a palmy kokosovníka.
O spôsoboch a možnostiach pestovania cudzokrajných druhov zeleniny a ovocia sa píše v mnohých odborných i populárnych článkoch v časopisoch aj v knihách.
Autor: Zoltán Bedrna