Časť úrody póru môžeme nechať zimovať v záhone

Pór môžeme pestovať z priamej sejby alebo z priesad. Jednoduchší spôsob je priamy výsev osiva na stanovište.

Pór sejeme v druhej polovici marca a v apríli do riadkov vzdialených 30 až 40 centimetrov a do hĺbky asi 2 centimetre.

Po vzídení porastu a zosilnení rastliny jednotíme tak, aby boli v riadkoch vzdialené 8 až 12 centimetrov. Počas vegetačného obdobia udržíme porast bez burín kyprením pôdneho povrchu. V záhradke okopávame tri až štyri razy počas vegetácie. Aby sme dosiahli dlhšie vybielené jedlé časti póru, pri poslednej okopávke prihŕňame pôdu k nadzemným častiam rastliny až do výšky 20 centimetrov. Prihŕňanie zemou môžeme po dvoch až troch týždňoch zopakovať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Keď pór zosilnel a jeho hrúbka vyhovuje na použitie v kuchyni, môžeme ho začať zberať. V záhradkách pór zberáme postupne podľa potreby až do jesene. Používa sa ako polievková zelenina. Ak sa mladé rastliny zbavia koreňov, dajú sa konzumovať celé.

Dostatok dusíka a draslíka

Časť úrody môžeme nechať prezimovať na záhone. Ak pozberaný pór chceme skladovať, upravíme ho skrátením koreňov na dĺžku 5 milimetrov a skrátime aj listy. Skladujeme ho na vlhkom a studenom mieste, najlepšie pri 95-percentnej relatívnej vlhkosti a teplote 0 °C.

Pór nie je veľmi náročný na prostredie, ale najlepšie pestovateľské výsledky dosahujeme v pôdach ľahšieho druhu, ktoré sú aj dobre vyhnojené maštaľným hnojom. Počas celého vegetačného obdobia si vyžaduje dostatok dusíka s draslíka. V záhradkách ho môžeme pestovať všade i vo vyšších polohách.

SkryťVypnúť reklamu

Cenný je najmä surový

Pór sa používa pri varení na ochutenie jedál, polievok a omáčok, podobne ako cibuľa. Cenné sú jeho účinky najmä v surovom stave. Preto sa dáva na chlebíčky, používa sa na zdobenie studených mís, ale aj hotových mäsitých jedál a pridáva sa do rôznych šalátov

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 17 900
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 10 073
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 4 874
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 3 750
  5. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 3 554
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 397
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 2 054
  8. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 1 807
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu