Gigant má mohutný vzrast a šťavnatú dužinu bielej farby. Dužina je sladká, krehká a veľmi kvalitná. Pokožka má svetlozelenú farbu. Koreňová sústava je tiež mohutná, rozložená najmä v povrchovej vrstve pôdy.
Buľvy dosahujú pomerne veľké rozmery. Povrchové vrstvy tejto odrody kalerábu tak ľahko nedrevnatejú a udržujú si kvalitnú dužinu aj počas dlhodobého skladovania.
Na pestovanie kalerábu Gigant sa najviac hodia hlinité až ťažké pôdy s dostatočnou vlhkosťou. Dôležitý je dostatok humusu a živín. Odporúča sa jesenné vyhnojenie pôdy dobre rozloženým kompostom alebo maštaľným hnojom.
Gigant je citlivý na nedostatok pôdnej vlahy, ktorý môže spôsobiť praskanie buliev, čo značne zhoršuje ich kvalitu a skladovateľnosť.
Pestuje sa z predpestovaných priesad alebo z priameho výsevu. Semeno na predpes-tovanie priesad sa vysieva do pareniska koncom apríla až začiatkom mája. V teplejších oblastiach už koncom marca. Vývoj priesad trvá 25 až 30 dní. Zdravé priesady nemajú byť fyziologicky staré, vytiahnuté ani prerastené.
Majú mať 3 až 4 pravé, zdravé, silné listy, zachované klíčne listy a silný koreňový bal. Aby bol koreňový bal priesady pred výsadbou na stanovište dostatočne pevný, je potrebné priesady dostatočne zavlažiť. Najlepšie počasie na výsadbu je pod mrakom.
Predpestované priesady sa sadia na stanovište v júni. Spon je 50 x 50 centimetrov. Po výsadbe je nevyhnutná dobrá závlaha. Pri pestovaní z priameho výsevu sa semená vysievajú na záhon koncom apríla. Riadky sú vzdialené 50 centimetrov.
Po vzídení sa rastlinky jednotia na vzdialenosť 50 centimetrov od seba. Počas vegetácie sa hriadka pravidelne odburiňuje, kyprí a prevzdušňuje. Dôležitá je pravidelná závlaha a prihnojovanie. Buľvy postupne narastajú, zväčšujú svoj objem aj hmotnosť.
Na uskladnenie sa začínajú zberať, keď začnú listy žltnúť a vädnúť, je to približne v októbri. Listy sa od buľvy oddelia a ponechajú sa len srdiečkové listy. Uskladňujú sa s ponechaným koreňom vo vlhkom piesku s rašelinou. Vhodná je chladná a vlhkejšia miestnosť. Správne uskladnený kaleráb vydrží v dobrom stave až do jari.
Kaleráb Gigant má pri kuchynskom spracovaní všestranné využitie. Používa sa do polievok a prívarkov. Upravuje sa dusením, varením, zapekaním so syrom, alebo sa vypráža v trojobale. Veľmi chutný je surový, nastrúhaný v šaláte s rôznou zálievkou, alebo len tak chrúmaný
Autor: Ján Červenka