Dnešné menu - Čierny koreň

Modernému človeku je čierny koreň málo známa zelenina, no naše staré mamy si ju pamätajú dobre. Exoticky vyzerajúce dlhé čierne korene v obchodoch ostávajú nedotknuté. Lenniekoľko zasvätencov z radovvegetariánov vie, aká delikatesasa za názvom skrýva.

Je ľahko stráviteľný a veľmi zdravý. Na našom stole by sa mal objavovať častejšie, najmä v zimných mesiacoch.Je ľahko stráviteľný a veľmi zdravý. Na našom stole by sa mal objavovať častejšie, najmä v zimných mesiacoch.

Čierny koreň chuťou pripomína ustrice mixnuté so špargľou. A pritom táto nenáročná rastlina rastie aj u nás a takmer hocikde. Niekedy ju dokonca považujeme za burinu.

História

Čierny koreň, pod iným názvom Hadomor španielsky (latinský názov je radix scorzonerae, scorzone znamená had) patrí do čeľade čakankovitých. Samotný názov hovorí, ako naša zelenina získala svoj názov. V stredoveku ho Germáni a Kelti používali proti poštípaniu hadom a ako liek proti moru. No, a tak to aj dopadlo, vtedy v Európe pomrela polovica obyvateľstva. Táto povera pretrvala až do 16. storočia. Od druhej polovice 17. storočia sa začína čierny koreň pestovať vo Francúzsku a Belgicku na poliach ako konzumná zelenina. Predpokladá sa, že k nám sa dostal z Blízkeho východu. Odtiaľ do Španielska a do zvyšku Európy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Opis

Je to trvalka, dorastajúca do výšky až jeden meter so žltými kvetmi a elipsovitými listami. Plody sú centimetrové nažky, koreň dorastajúci až do 30 - 40 cm dĺžky. Bylina rastie na trávnatých svahoch a svetlých lesoch v suchých aj vlhkých pôdach až do podhorských nadmorských výšok.

V Stredomorí rastie podobná rastlina nazývaná ovsený koreň, tiež veľmi dobrej chuti. Koreň má tmavohnedú až čiernu farbu. Zbiera sa na jeseň, v novembri až decembri a uskladňuje sa vo vlhkom piesku, pretože je náchylný na vysušenie. Ak si koreň pestujeme v záhradke, pri zbere postupujeme veľmi opatrne, pretože korene sú, podobne ako špargľa, veľmi krehké.

Využitie

Dá sa z neho pripraviť výborná polievka, môže sa piecť aj vyprážať na karbonátky. Používa sa dužina čierneho koreňa, ktorá je po očistení chutná, sladká, mierne horkastá, chuťou pripomínajúca špargľu. Výborne sa z neho robí pyré, alebo sa udusí a posypaný posekanou petržlenovou vňaťou sa podáva ako príloha k mäsu či rybám. Tiež skvelo vynikne pripravený ako samostatné jedlo s maslom a posypaný strúhankou.

SkryťVypnúť reklamu

Koreň sa zbiera na jeseň a používa sa v liečiteľstve čerstvý a sušený. Podobne aj listy, tie sa však zberajú počas celého vegetačného obdobia. Koreň neobsahuje škrob, ale inulín, sacharidy, z minerálnych látok je zastúpený najmä vápnik, železo a fosfor, tiež vitamín C, sliz a iné. Používa sa pri zápaloch podžalúdkovej žľazy a pri enzymatických poruchách a na odkašliavanie.

Sušený koreň je močopudný a pomáha pri liečbe ekzémov, močových ciest, pri lupienke a poruchách pečene. Listy sa používajú rozdrvené ako obklady na boľavé, reumatické kĺby. Čierny koreň je ľahko stráviteľný a veľmi zdravý. Podobne ako kvaka by sa mal častejšie objavovať na našom stole, najmä v zimných mesiacoch, keď podporí našu imunitu.

Recepty


Základná príprava

SkryťVypnúť reklamu

Ošúpaný koreň sa ihneď ponorí do vody s citrónovou šťavou alebo s octom, alebo sa ponorí do zriedeného mlieka, aby nezhnedol.

Čierny koreň a la špargľa

800 g čierneho koreňa

1 PL citrónovej šťavy

100 g strúhanky

60 g masla

voda, soľ, korenie

Korene očistíme (podľa základnej prípravy) a dáme variť do horúcej osolenej vody s 1 PL citrónovej šťavy. Keď sú mäkké, opatrne ich vyberieme a necháme odkvapkať, uložíme na podlhovastú misu (akú používame na špargľu) a posypeme strúhankou jemne opraženou na masle. Posolíme a jemne okoreníme.

Čierny koreň so syrom

500 g čierneho koreňa

90 g údeného syra

100 ml mlieka

2 vajcia

1 PL octu

1 PL masla

1 PL nasekanej zelenej petržlenovej vňate

soľ

SkryťVypnúť reklamu

Čierny koreň očistíme, prekrojíme po dĺžke, vložíme do vriacej osolenej vody s octom a varíme domäkka. Scedíme a vložíme do maslom vymastenej misy. Vajcia vyšľaháme s mliekom a zalejeme nimi uvarený koreň. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a zapekáme asi 10 - 12 minút. Upečené, ešte horúce jedlo vyberieme z rúry a posypeme syrom a petržlenovou vňaťou. Podávame s ciabattou a rajčinovým šalátom.

Opekaný čierny koreň

400 g čierneho koreňa

2 PL citrónovej šťavy

1 ČL podrveného čierneho korenia

1 bobkový lístok

5 vetvičiek tymianu

2 PL olivového oleja extra virgine

1 PL masla

soľ a korenie

Koreň očistíme a dáme do plytkého hrnca alebo panvice s citrónovou šťavou a drveným čiernym korením, 3 kúsky tymianu, soľou a bobkovým listom. Varíme domäkka, ale dávame pozor, aby sme koreň nerozvarili na kašu. Opatrne scedíme a necháme vychladnúť, nakrájame ho na menšie rovnaké kúsky. Do panvice dáme olej a korenie a korene opatrne opražíme do zlatista. Pridáme maslo a zvyšné 2 kúsky tymianu a opatrne miešame, kým sa maslo nerozpustí a nezačne peniť. Vezmeme z ohňa a nakladáme na vyhriate taniere.

SkryťVypnúť reklamu

Čierny koreň zapečený s tofu

600 g čierneho koreňa

90 g masla

120 g tofu na kocky

120 g strúhaného syru pecorino

4 vajcia

1 PL hladkej múky

100 ml mlieka

citrónová šťava

1/2 PL tymianu

strúhanka

soľ

Očistený koreň varíme vo vode s trochou citrónovej šťavy, potom pokrájame na cca 2 cm kúsky, scedíme a dáme do vymasteného pekáča, posypeme nakrájaným tofu, tymianom, syrom a zalejeme vajíčkami rozšľahanými s mliekom a múkou. Posolíme, okoreníme a pečieme do zlatista.

Čierny koreň so sezamom

250 g karotky

citrónová šťava

250 g čierneho koreňa

2 PL sezamového oleja

180 g tuhého tofu natural

2 PL teriyaki omáčky

3 PL posekaného ananásu (napr. z konzervy)

1 PL čierneho sezamu

SkryťVypnúť reklamu

Do nádoby s vodou a citrónovou šťavou pridáme karotku a čierny koreň dlhý asi 5 cm. Podobne pokrájame aj tofu, ktoré 15 minút marinujeme v teriyaki omáčke spolu s ananásom a troškou šťavy z ananásu. V panvici rozpálime sezamový olej a pridáme naň karotku a koreň, oheň stiahneme na strednú intenzitu. Opekáme a miešame, kým nie je zelenina takmer opečená. Potom pridáme tofu, miešame, aby sa prehrialo. Hotové jedlo preložíme do misky a posypeme čiernym sezamom.

Polievka z čierneho koreňa

450 g čierneho koreňa

2 PL octu

20 g masla

30 g hladkej múky

100 ml mlieka

1 žĺtok

petržlenová vňať

voda, soľ, korenie

Koreň očistíme podľa návodu, pokrájame na 2 cm kúsky a varíme v osolenej vode. Z masla, múky a vody si pripravíme zápražku, precedíme ju, prilejeme ku kúskom a povaríme asi 8 - 10 minút. Tesne pred dovarením prilejeme mlieko s rozšľahaným žĺtkom a zamiešame. Nakoniec polievku posypeme posekanou petržlenovou vňaťou. Osolíme a okoreníme.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, foodstylista

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 17 858
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 10 074
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 4 876
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 3 744
  5. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 3 547
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 398
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 2 053
  8. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 1 802
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu