My Slováci máme niekoľko mýtov, ktoré vonkoncom nie sú pravdivé, a len zvyk či lenivosť nám bránia, aby sme ich zrušili. Jeden z mýtov tvrdí, že naším typickým národným jedlom sú bryndzové halušky. Dovolím si tvrdiť, že toto jedlo nie je ani typické, ani národné. Je to jedlo pastierov oviec kdesi od Liptova a blízkeho okolia a mýtom sa stalo azda len preto, že tento druh potravy sa pripravuje naozaj iba na Slovensku. Čiže je to jedlo unikátne, ale nie národné. Za národné jedlo by som si dovolil označiť klobásu. Tú pozná každý obyvateľ Slovenska a jedáva sa na veľa spôsobov - s chlebom a horčicou, nakrájaná na kolieska, varená i pečená, i ako súčasť iných pokrmov, ako napríklad praženice či kapustnice. Klobása je pre mnohých ľudí linkou prvej pomoci - keď už iné doma nie je, klobása vždy pomôže pohostiť návštevu, hodí sa k rôznym nápojom, prípadne zaženie hlad pri neskorom príchode domov. Nuž a keď si prečítate článok Miloša Mikuša o klobásach, dozviete sa, že i slávna čabajská klobása je vlastne rýdzo slovenská! Varujem vás však - pred čítaním tohto článku majte po ruke nejakú, pokiaľ možno dobrú, klobásu. Zaručene na ňu dostanete chuť. Prajem vám príjemné čítanie.