módne rizoto

Rizoto, populárne jedlo zo severného Talianska, sa stalo „hviezdou“ v mondénnych parížskych reštauráciách. Mnohé z nich ho zaradili do jedálnych lístkov. Lenže pozor, nie vždy je dobre pripravené. Podobne ako španielska paella, aj rizoto sa pripravuje ...

Rizoto, populárne jedlo zo severného Talianska, sa stalo „hviezdou“ v mondénnych parížskych reštauráciách. Mnohé z nich ho zaradili do jedálnych lístkov. Lenže pozor, nie vždy je dobre pripravené. Podobne ako španielska paella, aj rizoto sa pripravuje rôznymi spôsobmi s rozmanitými prísadami. V mnohých parížskych reštauráciách si návštevníci ani nečítajú jedálny lístok a hneď si objednávajú rizoto. „Hviezdou“ jedálnych lístkov sa rizoto stalo aj preto, lebo sa pokladá za „autentický“ pokrm z talianskeho územia, navyše je to niečo iné ako cestoviny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Náklady na prípravu rizota sú nízke a okrem toho jeho príprava umožňuje použiť to, čo ostalo z večere predchádzajúceho dňa. Lenže konečný výsledok, hotové rizoto, často nezodpovedá požadovanej kvalite. Naozaj, urobiť dobré rizoto nie je ľahké, píše francúzsky denník Le Figaro.

Prvé rizoto pripravil v roku 308 Pier Crescenzio zo sicílskej ryže a už vtedy vyvolalo toto jedlo búrlivú reakciu. Crescenziov pokrm pokladali totiž za extravagantný výmysel, ktorý si poriadny človek nemôže vložiť do úst.

Pri príprave rizota možno použiť rozmanité prísady a ingrediencie: rôzne druhy zeleniny, artičoky, plody mora, ryby, hríby, syr, bylinky, koreniny a podobne. (tasr)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 319
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 852
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 686
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 201
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 664
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 405
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 735
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 569
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu