Rizoto, populárne jedlo zo severného Talianska, sa stalo „hviezdou“ v mondénnych parížskych reštauráciách. Mnohé z nich ho zaradili do jedálnych lístkov. Lenže pozor, nie vždy je dobre pripravené. Podobne ako španielska paella, aj rizoto sa pripravuje rôznymi spôsobmi s rozmanitými prísadami. V mnohých parížskych reštauráciách si návštevníci ani nečítajú jedálny lístok a hneď si objednávajú rizoto. „Hviezdou“ jedálnych lístkov sa rizoto stalo aj preto, lebo sa pokladá za „autentický“ pokrm z talianskeho územia, navyše je to niečo iné ako cestoviny.
Náklady na prípravu rizota sú nízke a okrem toho jeho príprava umožňuje použiť to, čo ostalo z večere predchádzajúceho dňa. Lenže konečný výsledok, hotové rizoto, často nezodpovedá požadovanej kvalite. Naozaj, urobiť dobré rizoto nie je ľahké, píše francúzsky denník Le Figaro.
Prvé rizoto pripravil v roku 308 Pier Crescenzio zo sicílskej ryže a už vtedy vyvolalo toto jedlo búrlivú reakciu. Crescenziov pokrm pokladali totiž za extravagantný výmysel, ktorý si poriadny človek nemôže vložiť do úst.
Pri príprave rizota možno použiť rozmanité prísady a ingrediencie: rôzne druhy zeleniny, artičoky, plody mora, ryby, hríby, syr, bylinky, koreniny a podobne. (tasr)