BRATISLAVA – Obmedzenie dovozu cukru na Slovensko formou kvót v celkovej výške 7400 ton, ktoré je v platnosti od prvého mája, nechcú slovenské cukrovary využiť na výraznejšie zvyšovanie cien. Cukrovary budú pri svojej cenotvorbe prihliadať na kúpyschopnosť obyvateľstva a zachovanie konkurencieschopnosti svojich priemyselných odberateľov na zahraničných trhoch. Uviedol to včera predseda predstavenstva Slovenského cukrovarníckeho spolku (SCS) Eduard Šebo.
Aj zvyšovanie cien cukru zo záveru minulého roka z 15 Sk/kg na aktuálnych 21 Sk/kg, po ktorom Asociácia spracovateľov a spotrebiteľov sladidiel podala na Protimonopolný úrad SR sťažnosť, vyplynulo podľa Šeba iba z reálnych výrobných nákladov. Domáce ceny sa tak okrem toho až teraz priblížili k cenám na trhu okolitých krajín z Visegrádskej štvorky.
Mimo SR nemali ochranu trhu s cukrom doteraz doriešenú už iba Bulharsko a Rumunsko. V oboch zostávajúcich krajinách to však viedlo k úplnému krachu cukrovarníckeho priemyslu a dnes sú tam ceny dovezeného cukru veľmi vysoké, pretože ich neovplyvňuje žiadna domáca konkurencia. Na prijatie slovenských opatrení bol podľa výkonného riaditeľa SCS Roberta Straku už tiež najvyšší čas, pretože dovozy z Poľska za dumpingové ceny na priemernej úrovni 7 Sk/kg sa za prvé štyri mesiace tohto roku dostali na približne 5000 ton. Za celý vlaňajší rok pritom dovozy z tejto krajiny predstavovali 2500 ton. Opäť však išlo o dumpingové dovozy pri cenách 3,70 Sk/kg. (tasr)