Mladých má k pitiu prilákať príťažlivý imidž nových druhov miešaných nápojov s nízkym obsahom alkoholu. „Takto sa nenápadne vyrábajú budúci konzumenti alkoholu,“ tvrdí Alojz Nociar z Generálneho sekretariátu výboru ministrov pre drogové závislosti. „Sú to takzvané pozmenené drinky, alternatívne nápoje. Napríklad višňové pivo, kola s červeným vínom a iné. Objavil sa aj jogurt s príchuťou likéru.“
S novými trendmi, napríklad mixomániou, prišli svetoví výrobcovia. Na chute prekvapivých kombinácií sú zvedaví najmä mladí, a tak im ponúkajú gaštanové pivo, pivo zmiešané s malinovkou alebo kvasnicové pšeničné pivo s banánovou šťavou. „Domáci výrobcovia s tým ešte veľmi nezačali, ale na Západe cielene produkujú výrobky s veľmi nízkymi alkoholovými koncentráciami,“ hovorí Nociar. „Naši výrobcovia nič také nerobia,“ hovorí aj Ján Vojtko z vedenia Asociácie výrobcov nealkonápojov a minerálnych vôd. Iné je to medzi výrobcami piva. „My touto cestou nejdeme, ale viem, že v Bratislave takýto výrobok skúšali – broskyňové pivo,“ povedal nám spolumajiteľ Topvaru Jozef Hudec. „Sú to módne šlágre najmä v Nemecku, Belgicku, Holandsku a vo Francúzsku.“ (ru)