Zima je za nami a do leta ďaleko. Ideálny čas navštíviť niektorú z exotických krajín a dopriať si vône slnka, mora a morského vzduchu. A, samozrejme, exotickej kuchyne.
Nie je to lacný špás, vybrať sa do Indonézie či Malajzie. No aspoň tú ich kuchyňu si môžeme dopriať aj na Slovensku. Buď v niektorej z reštaurácií, alebo, ešte lepšie a lacnejšie, priamo doma v kuchyni. Vybrali sme pre vás dva recepty, ktoré sú síce z ďalekých krajín, ale všetky ingrediencie sa už dajú bez problémov zohnať aj u nás. A skvele ladia dohromady. Takže, ideálna sobotná večera. Na zvýšenie pohody si po nej môžtete namiešať long drink. Napríklad zo 4 cl vodky a po 2 cl Blue Curacao, grapefruitového a ananásového džúsu s ľadom.
Indonézske mäsové placky
600 g hovädzieho a bravčového mäsa, 3 lyžice kokosovej múky, 4 strúčiky cesnaku, 3 lyžice hladkej múky alebo solamylu, 2 vajcia, 1 lyžička drveného koriandru, 1/4 lyžičky mletého zázvoru, 1/2 lyžičky kurkumy, 1/4 lyžičky kardamónu, olej na vysmážanie
Mäso pomelieme, pridáme strúhaný kokos, vajcia, soľ, koreniny, premiešame a necháme 15 minút odležať. Zo zmesi tvarujeme malé placky, posypeme ich múkou a v hlbokej panvici v dostatku rozohriateho oleja osmažíme dozlata.
Malajský šalát
1 šalátová uhorka, 6 paradajok, 2 veľké mladé cibule aj s vňaťou, 2 hlávkové šaláty, 3 vajcia natvrdo, 10 redkvičiek, 3 červené papriky, 2 kolieska ananásu, 100 g šunky
Zálievka:
1 šálka ananásovej šťavy, 2 lyžice dezertného vína, 2 lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžičky cukru, trochu soli a bieleho korenia
Na seba postupne navrstvíme plátky paradajok, uhoriek, reďkoviek, na rezančeky pokrájanú papriku, šalát, ananás a nadrobno posekanú cibuľku. Zalejeme zálievkou a navrch nastrúhame vajcia a nadrobno pokrájame šunku. Necháme 2 hodiny uležať v chladničke a premiešame. (bd)