Keď je človek rozčúlený, jeho organizmus spotrebuje až 2000 mg vitamínu C. Jeho spotreba stúpa aj u veľmi emotívne založených ľudí. Tiež by si ho mali dopĺňať tí, ktorí sa opaľujú. Chráni totiž pokožku pred spálením a UV-B lúčmi. Intenzitu prechladnutia dokáže znížiť až o 23 percent, dodáva pleti pružnosť, regeneruje vlasy a nechty, zlepšuje stav ciev, napomáha podporu pamäti a zvyšuje odolnosť proti stresu.
Vitamín C spomaľuje aj účinky alkoholu na organizmus, takže je dobré pri popíjaní liehovín dopriať si hojne čerstvých ovocných štiav, džúsov a instantných nápojov, ktoré majú zvýšený obsah vitamínu C. Vhodné sú najmä šťavy z citrónov, pomarančov a broskýň.
Citrónovníky sa do Európy dostali z Číny a Barmy. Prvú citrónovú limonádu ponúkali v parížskych uliciach v 17. storočí. Citrónovníky sa dožívajú až 150 rokov a z jedného stromu sa zozbiera okolo 700 citrónov. Nesmú sa zbierať skoro ráno a za dažďa, pretože čerstvo zozbierané plody sa vtedy ľahko poškodia. Citrón je tým lepší, čím je kyslejší.
Bez čerstvej broskyne podávanej v zdobenej bavlnenej servítke sa vo viktoriánskom Anglicku nezaobišlo žiadne kráľovské hodovanie. V Číne je broskyňa dodnes, ako symbol nádeje a dlhého života, neoddeliteľnou súčasťou narodeninových osláv.
Pomaranč je uctievaný ako posvätný plod v Indii a v Číne. V Japonsku je tradičným rituálnym jedlom. Servíruje sa na veľkom tanieri umiestnenom na nízkom vyhrievanom stole, príslušníci rodiny sedia dookola a pochutnávajú si na teplom pomaranči.
My vám dnes ponúkame recept na citrusové jedlo. Vynikajúco chutí, keď si pred ním doprajete napríklad citrónovú vodku, a po ňom vychladenú pomarančovú alebo citrusovú šťavu či džús.
Citrónové mäso
Teľacie stehno nakrájame na hrubšie plátky, mierne vyklepeme, osolíme a obalíme v hladkej múke zmiešanej s červenou paprikou a čiernym korením. Mäso jemne stočíme a jednotlivé kúsky uložíme vedľa seba do vymasteného pekáča. Posypeme ešte troškou opaprikovanej múky, hojne poprekladáme nastrúhaným maslom a pečieme pol hodiny vo vyhriatej trúbe.
Medzitým pridáme do 0,2 l vody 10 kociek cukru, šťavu z jedného citróna, nastrúhanú kôru z jedného chemicky neošetreného plodu (dostať aj sušenú), strúčik cesnaku, 4 lyžice sladkej sójovej omáčky a 2 lyžice olivového oleja. Závitky obrátime, zalejeme zálievkou a pečieme ešte asi pol hodiny. Podávame s ryžou, do ktorej vmiešame kúsky sladkého pomaranča alebo mandarínkového či broskyňového kompótu.
(bd)