Nízka cena jedla redaktora šokovala. Podľa OECD priemerné ceny na Slovensku tvoria len 33 percent priemeru Európskej únie. Viedenský rezeň za dva doláre teda bude po vstupe do únie nepochybne omnoho drahší, píše sa v článku.
Turisti zo Západu, ktorí navštívili krajiny bývalého východného bloku, sú spokojní rovnako ako podnikatelia, ktorí nemusia, ak tu investujú, platiť zamestnancom mzdy bežné na Západe.
Slovensko speje k lepšiemu pomerne rýchlo, ale životná úroveň priemerného občana je stále hlboko pod úrovňou životnej úrovne v únii, konštatuje Wall Street Journal. Ak má východná Európa v budúcnosti dobehnúť západoeurópskych susedov, „päťdolárový obed v Bratislave pre štyri osoby bude musieť byť drahší. Podstatne drahší“.
Nízke ceny na Slovensku odzrkadľujú úmeru medzi cenami surovín, platov kuchárov a čašníkov. Slovensko bude chcieť po vstupe do únie nepochybne aj v tomto dohnať susedov vo Viedni. Terajší viedenský rezeň za dva doláre bude v Bratislave vylúčený. Dnes je takáto cena možná len preto, lebo zamestnanci v službách zarábajú desať dolárov denne alebo ešte menej.
Po vstupe do únie sa cena rezňa zvýši na štyri doláre. Bude to síce stále o polovicu menej ako vo Viedni, ale Európska komisia štatisticky zistí, že na Slovensku prišlo k stopercentnému zvýšeniu ceny. To je inflácia, ktorá sa podľa terajších štandardov vymkla z rúk. Redaktor sa domnieva, že tento druh inflácie bude musieť únia tolerovať. (tasr)