BRATISLAVA - Česká republika odvčera uvoľnila dovozy tepelne spracovaných hovädzích výrobkov. Slovenská strana by k obdobnému kroku, zmierňujúcemu širšie obojstranné obchodné bariéry pri hovädzom dobytku a produktoch z neho, mala pristúpiť až začiatkom budúceho týždňa, informoval riaditeľ sekcie veterinárnej starostlivosti Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Dušan Hlinka.
Pri terajšej komoditnej štruktúre vzájomného obchodu medzi Českom a Slovenskom dôjde týmto krokom hlavne k znovuobnoveniu významných vývozov dehydrovaných výrobkov na báze bujónov. Okrem toho sa budú môcť vyvážať už aj konzervy.
Vzájomné zákazy dovozov živého hovädzieho dobytka a čerstvého mäsa zostávajú v platnosti aj naďalej s tým, že ich obojstranné zrušenie možno podľa Hlinku očakávať o jeden až dva mesiace. (tasr)